Gebruik van TikTok op overheidstelefoons wordt verboden

TikTok

Vanwege spionagerisico

TikTok is de afgelopen paar jaar razend populair geworden. De app wordt al lang niet meer alleen gebruikt door kinderen, ook steeds meer volwassenen zijn namelijk actief op het platform. Waaronder ook steeds meer rijksambtenaren. De app staat er helaas echter ook om bekend dat het je gebruikersgegevens verzamelt en niet goed privé houdt. Daarom wil het kabinet TikTok verbieden van overheidstelefoons.

Cyberprogramma

Dit besluit is genomen naar aanleiding van een advies van het AIVD. Volgens de inlichtingendienst ligt het spionagerisico bij TikTok hoog ligt doordat de app uit een land komt met een zogenoemd offensief cyberprogramma. Dit zijn landen die digitale middelen inzetten om andere staten te bespioneren of te beïnvloeden. Volgens het AIVD hebben onder andere China – waar TikTok vandaan komt – Rusland en Iran zo’n cyberprogramma.

Verbod

Volgens Staatssecretaris Alexandra van Huffelen is het belangrijk om hard in te grijpen. “We kiezen voor een structurele oplossing die ambtenaren van de Rijksoverheid kunnen vertrouwen bij hun werk in een digitale wereld”, vertelt ze. “De Rijksoverheid moet veilig haar werk kunnen doen, ook via mobiele apparaten.” Dit betekent dat ambtenaren binnenkort telefoons krijgen waarop ze alleen vooraf goedgekeurde apps kunnen gebruiken en installeren.

Niet de eerste

Vele landen gingen onze overheid al voor met dit besluit. Zo hebben Het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, België en de Europese Unie vergelijkbare maatregelen genomen om spionage via apps tegen te gaan.

Lees ook: Door overheidsfout 5000 mensen in armoede, minister belooft oplossing

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels