‘Gedeeltelijke lockdown’ afgekondigd, mondkapjesplicht in de maak

gedeeltelijke lockdown

Deze coronamaatregelen gaan vanaf 14 oktober in

Tijdens de persconferentie dinsdagavond maakte premier Rutte bekend dat we ‘feitelijk naar een gedeeltelijke lockdown’ gaan. Ook wil het kabinet een einde aan de mondkapjesdiscussie maken door binnenkort een mondkapjesplicht in te stellen. Dit zijn de coronamaatregelen die vanaf 14 oktober 22:00 uur ingaan.

Horeca, winkels en verkoop van alcohol

De horeca moet de deuren sluiten. Wel blijft afhalen toegestaan. In hotels, op luchthavens en bij uitvaartcentra mogen eetgelegenheden wel openblijven. Na 20.00 uur mag er geen alcohol meer verkocht worden, niet in fysieke winkels, maar ook niet in webshops. Koopavonden gaan ook niet meer door. Alleen supermarkten mogen na 20.00 uur nog klanten ontvangen.

Sport

Kinderen (onder de 18 jaar) kunnen gewoon blijven sporten, maar wedstrijden vinden geen doorgang meer. Boven de 18 jaar mag je individueel sporten of met maximaal vier personen in teamverband sporten, indien 1,5 meter afstand kan worden bewaard. Ook hier zijn wedstrijden niet toegestaan. De sportscholen blijven tijdens deze gedeeltelijke lockdown daarentegen wel open. Kleedkamers, douches en sportkantines moeten echter gesloten blijven. Topsport gaat door, maar nog altijd zonder publiek.

Bezoek en bijeenkomsten

In openbare ruimtes mogen maximaal 30 mensen zich in dezelfde ruimte bevinden. Thuis mogen huishoudens maximaal drie personen per dag ontvangen. Kinderen tot en met 12 jaar worden daarbij niet meegerekend.

Reizen

Het advies luidt om zo min mogelijk te reizen en drukte te vermijden. Wil je in de herfstvakantie naar het buitenland, houd dan rekening met de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ga niet op vakantie naar gebieden of landen met kleurcode oranje (of rood).

Evenementen en cultuur

Er komt weer een verbod op evenementen, met uitzondering op onder meer demonstraties en markten. Culture instellingen als musea, bioscopen en bibliotheken blijven geopend. Wel moeten bezoekers zich hier aan de maximale groepsgrootte houden en van tevoren reserveren.

Mondkapjes verplicht in binnenruimtes

De mondkapjesplicht gaat nog niet per 14 oktober in, maar is wel in voorbereiding. Binnenkort moet iedereen vanaf 13 jaar een mondkapje dragen in publieke binnenruimtes en, zoals nu al geldt, in het openbaar vervoer. Ook in het middelbaar en hoger onderwijs moet iedereen buiten de lessen om een mondkapje opzetten.

Lees ook: Coronavirus of gewoon een verkoudheid: kun je het verschil herkennen?

Bron: NOS | Beeld: videostill