Tip van de dag: vanmiddag is er een gedeeltelijke zonsverduistering te zien in Nederland

zonsverduistering

Zo laat moet je gaan kijken om het fenomeen het beste te kunnen zien!

Vandaag kun je voor het eerst in zes jaar weer eens een zonsverduistering zien in Nederland. Nou ja, een gedeeltelijke zonsverduistering dan. En goed nieuws: door de gunstige weersvoorspelling, is het bijzondere natuurfenomeen waarschijnlijk goed te bewonderen.

Wat is een zonsverduistering ook alweer?

De naam zegt het eigenlijk al: de zon wordt verduisterd. Niet door zonsondergang, zoals elke nacht het geval is, maar doordat de zonnestralen geblokkeerd worden door de maan. Deze draait zoals je misschien wel weet elke maand een rondje om de aarde. Vandaar dat een maand een maand heet natuurlijk. Logisch! Maar als de maan tijdens dat rondje precies tussen de aarde en de zon terechtkomt, spreken we van een zonsverduistering.

Totale zonsverduistering

Soms blokkeert de maand de gehele zon en wordt het overdag zelfs zo donker dat het nacht lijkt. In dat geval is het een totale zonsverduistering. Vaker schuift de maan echter niet helemaal exact voor de zon en hebben we te maken met een gedeeltelijke zonsverduistering. Zo ook vandaag.

Wanneer precies?

Rond 11:15 uur begint het tafereel. Op dat moment zie je langzaam de maan voor de zon schuiven, met 12:22 als hoogtepunt: ongeveer een zesde deel van de zon is dan bedekt. Dat is misschien niet heel veel, maar door de gunstige weersomstandigheden is het waarschijnlijk goed te zien. Een uurtje later is alles weer normaal en is het wachten op de volgende zonsverduistering.

De volgende?

Hoe lang precies? Niet heel lang: in oktober volgend jaar vindt de volgende alweer plaats. Maar het echte spektakel is in 2026. Dan zal de maan de zon voor 90% bedekken, waardoor we bijna te maken hebben met een totale zonsverduistering.

Waarschuwing

Ben jij nou van plan om even een kijkje te nemen vandaag, doe dit dan altijd met een speciale eclipsbril. Naar de zon kijken is namelijk heel slecht voor je ogen, zelfs als je dit door een zonnebril, cd of dvd doet!

Lees ook: Is voorbruinen onder de zonnebank verstandig of juist niet?

Bron: NOS | Beeld: Pixabay, Chris Reich