Geen aparte regels voor ongevaccineerden, volgens OMT-leden

omt maatregelen

Leden van het Outbreak Management Team zien geen heil in aparte maatregelen

Nu de cijfers rond corona weer verder oplopen, komt er steeds meer druk te staan op de zorg. En daarom moeten er waarschijnlijk weer nieuwe coronamaatregelen bijkomen. Hoewel Hugo de Jonge het maandag nog had over aparte regels specifiek voor ongevaccineerden, zien verschillende leden van het OMT hier niets in.

Geen aparte regels

Nieuwssite NU.nl stelt dat verschillende leden van het OMT hebben aangegeven dat zij geen voorstander zijn van aparte maatregels voor gevaccineerde en niet-gevaccineerde mensen. “Ik ben er helemaal geen voorstander van. Het gaat wel heel erg tegen de individuele vrijheden in”, aldus arts-microbioloog Jan Kluytmans. Ook twijfelt hij over de uitvoerbaarheid van eventuele aparte regels. “De helft van de ongevaccineerden woont verspreid over het land, 10 procent bevindt zich in de geloofsgemeenschappen en 40 procent komt uit de grote steden. Dan moet je in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wat gaan doen. Maar hoe ga je dat uitvoeren en wat ga je ermee bereiken?” vraagt hij zich af.

Gommers

Ook de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers wil niet aan aparte maatregels. Hij laat weten als arts ‘geen onderscheid’ te maken, en is bang voor polarisatie. “Je moet ook oppassen dat je geen groepen tegenover elkaar zet”, stelt hij. Viroloog Menno de Jong sluit zich hierbij aan. “Gaan we daarmee niet te veel polariseren?”

Twijfels

Niet iedereen in het OMT denkt er overigens zo over. Zo laat hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss nog weten dat hij het ‘lastig’ vindt. “Ik vind dat de maatschappij zich niet moet laten gijzelen door een minderheid, maar ik ben ook tegen iedere vorm van discriminatie. Ik wil dat iedereen, ook mensen die ervoor gekozen hebben zich niet te laten vaccineren, aan de maatschappij kunnen deelnemen”, stelt hij.

Lees ook: Persconferentie vervroegd: kabinet denkt over nieuwe coronamaatregelen

Bron: NU.nl | Beeld: Brunopress