Advies: geen maatregelen bij ontmoeting twee gevaccineerden

Als twee mensen allebei gevaccineerd zijn, mag een knuffel wel volgens het ECDC

Steeds meer mensen krijgen een coronavaccin, maar ook degenen die volledig ingeënt zijn moeten zich nog aan de maatregelen houden. Een mondkapje dragen, afstand houden, geen handen schudden… Volgens het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding moet dat anders kunnen als twee gevaccineerde personen of huishoudens elkaar ontmoeten.

Versoepeling

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) vindt dat mensen die volledig gevaccineerd zijn in bepaalde situaties de basismaatregelen los kunnen laten. Wanneer mensen die zijn ingeënt samenkomen met andere mensen die alle prikken hebben gehad, kunnen zij elkaar best een knuffel geven. Afstand houden of mondkapjes dragen is dan niet nodig.

Een wel, een niet

Ontmoeten twee jongeren of mensen van middelbare leeftijd elkaar, en is er één van hen wel, één van hen niet ingeënt? Ook dat hoeven zij wat de ECDC betreft geen afstand te houden. Let wel, dat geldt niet voor mensen in de risicogroep. Ook ouderen moeten afstand houden tot niet-gevaccineerden volgens het Europees agentschap.

Grote groepen

Het advies van het ECDC geldt specifiek voor kleine ontmoetingen. In het openbaar moeten de maatregelen wel in acht genomen worden. Bij grote bijeenkomsten zullen het afstand houden en het dragen van mondkapjes nog wel blijven gelden als het aan de instantie ligt.

Advies lidstaten

Het ECDC geeft EU-landen hiermee een versoepelingsrichtlijn. Op basis van dit advies kunnen de landen besluiten of ze de basismaatregelen willen versoepelen voor mensen die het vaccin hebben ontvangen.

Lees ook: Vanaf mei krijgen een miljoen mensen onder de 60 sneller hun vaccin

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels