Geen nieuwe locaties voor flitsbezorgbedrijven in Amsterdam

De bezorgbedrijven zorgen voor veel overlast

Tegenwoordig hoef je niet meer naar de supermarkt te gaan om boodschappen te doen. Dankzij de zogeheten flitsbezorgbedrijven worden jouw boodschappen binnen tien minuten bezorgd. Hoe ideaal dit misschien ook klinkt, de gemeente Amsterdam denkt daar anders over. Zij hebben namelijk besloten om voorlopig geen nieuwe ‘darkstores’ meer toe te staan. 

Darkstores

Om de boodschappen snel te kunnen bezorgen, zit het distributiecentrum van de flitsbezorgbedrijven vaak gevestigd in een woonwijk. De ramen zijn dichtgeplakt, waardoor ze de naam ‘darkstores’ hebben gekregen. Hoewel de flitsbezorgbedrijven erg in trek zijn, krijgen ze van de gemeente Amsterdam niet meer de ruimte om te groeien. Tot groot ongenoegen van de bezorgdiensten zelf.

‘Wij zijn erg teleurgesteld’

De beslissing van de gemeente valt bij bezorgdienst Gorilla’s dan ook rauw op hun dak, laat een woordvoerder weten. “In het afgelopen jaar dat wij actief zijn in Amsterdam hebben wij waardevolle relaties opgebouwd met lokale partners en onze klanten en hebben we honderden economische mogelijkheden gecreëerd. Wij zijn al sinds juli vorig jaar in gesprek met het stadsbestuur van de Gemeente Amsterdam en zijn verbaasd over hun plotselinge besluit van vandaag. We zijn erg teleurgesteld en zullen onderzoeken welke verdere stappen we kunnen ondernemen.”

Overlast

Dat de flitsbezorgbedrijven erg in trek zijn, moge duidelijk zijn. Binnen een half jaar kregen bedrijven zoals Gorilla’s en Flink drie keer zoveel klanten. Toch is de overlast groot en klagen buurtbewoners over geblokkeerde stoepen, verkeersveiligheid en geluidsoverlast. Wethouder Marieke van Doorninck begrijpt het besluit dan ook. “De ontwikkeling gaat zo snel, dat er nu een stop nodig is. Veel Amsterdammers hebben er best last van”, aldus Van Doorninck.

Bron: NOS | Beeld: Videostill AT5