Geflitst? Zo kun je de foto van jouw overtreding bekijken

foto

Heb jij dit weleens gedaan na een boete?

Het is altijd flink balen als je een brief van het CJIB in de brievenbus vindt. Wil je zeker weten of jij degene was die deze overtreding heeft begaan? Dan kun je heel eenvoudig de flitsfoto opvragen. Wij vertellen je hoe dit moet. 

Snelheidsovertreding

Bij een snelheidsovertreding heb je de controle én overtreding soms helemaal niet in de gaten gehad. Twijfel je daarom of de overtreding wel echt heeft plaatsgevonden? Dan kun je bevestiging krijgen middels de gemaakte flitsfoto. Op de website van het CJIB kun je de betreffende foto zien, om jezelf ervan te overtuigen dat jij echt achter het stuur zat op de betreffende plaats en tijd. Om de foto te bekijken heb je wel je DigiD nodig. Ben je geflitst door de politie? Ook dan kun je de flitsfoto zien, maar op een andere plek.

  • De flitsfoto van het CJIB vind je HIER.
  • De flitsfoto van de politie vind je HIER.

IJkrapporten

Heb je na het zien van de flitsfoto toch nog twijfels? Dan kun je desgewenst de ijkrapporten inzien van de desbetreffende flitspaal of trajectcontrole. Deze rapporten kun je wederom opvragen via de website van het CJIB. Wat je aan deze informatie hebt? Je kunt dan certificaten van het Nederlands Meetinstituut (NMi) inzien waarin staat wanneer de flitser voor het laatst is gecontroleerd en tot wanneer die controle geldig is. Zo weet je in elk geval zeker dat het apparaat niet kapot was toen jij er (net iets te hard) langsreed.

Bezwaar indienen

Ben je het – ondanks bewijs middels een foto en het ijkrapport – toch niet eens met de verkeersboete? Dat kan gebeuren. In zo’n geval kun je, afhankelijk van de soort overtreding, bezwaar indienen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, daarover lees je meer op de website van het CJIB (HIER). In bepaalde gevallen kun je dit ook online doen. Maar in alle gevallen geldt natuurlijk: voorkomen is beter dan genezen.

Lees ook: Dit is de veiligste (en gevaarlijkste) zitplaats in een auto

Bron: AD, CJIB | Beeld: iStock