Gekkekoeienziekte aangetroffen bij koe in Nederland

gekkekoeienziekte

Deze ziekte kan leiden tot de ziekte van Creutzfeldt-Jakob

Bij een dode koe op een boerderij in Nederland is de Gekkekoeienziekte aangetroffen. Dit meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit woensdag. 

Variant

In ons land is op een boerderij een overleden koe aangetroffen met de gekkekoeienziekte. Het is nog niet bekend om welke variant van de ziekte het gaat, maar de boerderij is na de vondst meteen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geblokkeerd. De gekkekoeienziekte, ook wel BSE genoemd, is een rundveeziekte die de ziekte van Creutzfeldt-Jakob kan veroorzaken.

Het RIVM beschrijft de ziekte als volgt: “De ziekte van Creutzfeldt-Jakob variant (vCJD(Creutzfeldt-Jakob variant)) is een zeldzame hersenziekte die behoort tot de sponsvormige hersenafwijkingen. Verondersteld wordt dat vCJD is gerelateerd aan de gekkekoeienziekte (BSEboviene spongiforme encefalopathie). vCJD leidt tot psychiatrische stoornissen en toenemende onzekerheid bij het lopen en maken van bewegingen. De ziekte komt merendeels voor bij jonge mensen en heeft een dodelijke afloop.”

Twee varianten

Er zijn twee varianten van de ziekte: de typische en de atypische variant. Bij de atypische variant gaat het om een mutatie die zich ontwikkeld in een oud rund. Hierbij is de kans op besmetting klein. Bij de typische variant gaat het om verkeerd behandeld voer. Mocht het om deze variant gaan, dan zijn er maatregelen nodig om de verspreiding tegen te gaan.

Geen reden tot paniek

De ziekte zou veroorzaakt worden door een afwijkend gevouwen eiwit en kan zich verspreiden door hergebruik van eiwitten in diervoer. Waar in Nederland de boerderij is, laat het ministerie niet weten. De Telegraaf meldt dat het om een veehouder in Zuid-Holland gaat. Het is voor het eerst sinds 2011 dat er in ons land een geval van de ziekte is geconstateerd. In 2005 is er zelfs een vrouw overleden aan een variant van de Creutzfeld-Jacob ziekte.

Volgens minister Piet Adema is er geen reden tot paniek, want de zieke koe is niet in de voedselketen terecht gekomen en vormt hierdoor geen risico voor de voedselveiligheid. “Het rund dat nu positief bevonden is, is door middel van deze actieve surveillance opgespoord. Het kadaver van het dier is na overlijden op het bedrijf aangeboden bij destructiebedrijf Rendac waar het ook bemonsterd is”, aldus de minister aan de Tweede Kamer.

Lees ook: Uitkeringen flink omhoog: UWV geeft 24 miljard euro uit dit jaar

Bron: Telegraaf, RIVM | Beeld: Pexels

Array