Gematigd positieve boeren na ontbijt in Catshuis

boeren

‘De goede intenties moeten nu nog omgezet worden in daden’

Boerenactiegroep Agractie zegt gematigd positief te zijn na een ontbijt in het Catshuis met premier Rutte en de ministers Van der Wal (stikstof) en Adema (landbouw). Negen boerenorganisaties namen deel aan het ontbijt om te praten over het advies van stikstofbemiddelaar Johan Remkes.

Onder andere LTO Nederland, Agractie en Farmers Defence Force waren bij het ontbijt aanwezig, wat om 7 uur vanochtend begon en bijna drie uur duurde.

Piekbelasters

Het ontbijt komt vlak na het nieuws dat stikstofbemiddelaar Johan Remkes liet weten fout te zitten over de lijst met piekbelasters. Minister Van der Wal ontkende gisteren dan ook stellig dat er zo’n lijst op haar ministerie te vinden is. Zo wordt er een beeld gecreëerd dat het ministerie al weet welke bedrijven moeten verhuizen, omschakelen of zelfs stoppen en dat is niet zo volgens haar. “Want dit brengt weer onrust bij boeren. Die denken: zou ik dat zijn?”, betreurt ze.

Draagvlak

Bart Kemp, voorman van Agractie, zei na afloop van het ontbijt dat is afgesproken dat er “draagvlak in de sector” moet komen voor het stikstofbeleid. “Ze willen echt gaan samenwerken”, zei hij. Dat is volgens hem nodig, “want na het advies van Remkes zijn we weer overgeleverd aan deze kabinetsploeg en daar hebben boeren geen vertrouwen in.”

Kemp vond dat het kabinet wel de juiste intenties heeft uitgesproken en dat is een goed begin. “Nu moeten deze intenties omgezet worden in daden.”

In gesprek blijven

Mark Rutte noemde de onderlinge relatie tussen het kabinet en de boeren “ingewikkeld”, maar vond het daarom wel belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. Christianne van der Wal benadrukte eveneens dat het vooral de bedoeling was om te luisteren naar wat de boeren vinden van de “denklijnen van Remkes”. Overigens zal er deze week ook met andere sectoren gesproken worden, zoals natuurorganisaties.

Vrijdag komt het kabinet officieel met een reactie op de adviezen van Remkes. Dan wordt er aangegeven welke kant het kabinet op wil met het stikstofbeleid.

Lees ook: Remkes trekt boetekleed aan over lijst met piekbelasters

Bron: NOS | Beeld: Unsplash, Julia Koblitz