Gemeente Groningen dreigt met rechtszaak over gaskraan

groningen gaskraan

De gemeente haalt fel uit naar de ‘verbroken afspraken’ van de Rijksoverheid

Gisteravond werd nog eens goed duidelijk hoe gevoelig de kwestie rond de Groningse gasvelden ligt. In een stemming in de gemeenteraad werd namelijk unaniem tegen de regeringsplannen om de gaswinning te verdubbelen gestemd. Nu dreigt mogelijk een gang naar de rechter.

Gaswinning omhoog

Eind vorige week werd duidelijk dat de gaskraan in Groningen flink verder open moet dit jaar. Er zou 3,9 miljard kuub gas uit de bodem komen, maar het kabinet is nu van plan dit bijna te verdubbelen. Zo draaien de plannen nu om 7,6 miljard kuub gas. Volgens het ministerie van Economische Zaken is dit nodig omdat Duitsland meer gas nodig heeft. Ook is de stikstoffabriek in Zuidbroek later klaar dan verwacht. Dit is de noorderlingen een doorn in het oog, omdat de gaswinning al jaren leidt tot bodemverzakkingen en aardbevingen. Dit heeft flinke gevolgen voor de bewoners van het gebied: hun huizen zijn niet langer veilig om in te wonen, maar door alle schade slagen zij er ook niet in hun huis te verkopen en elders te gaan wonen.

Verzet

Het besluit van voormalig minister Stef Blok om de gaskraan tóch verder open te draaien, werd dan ook met weinig enthousiasme ontvangen. Gisteravond riepen de Provinciale Staten van Groningen om het besluit terug te draaien. Zo niet, dan zou de opbrengst van het gasveld in elk geval terechtkomen bij de bewoners van het aardbevingsgebied. De Groningse gemeenteraad ging later op de avond nog een stapje verder: zij lieten weten een rechtszaak te overwegen om het terugdraaien van de beslissing af te dwingen.

Afspraken niet nakomen

Tijdens de gemeenteraadsvergadering lieten de raadsleden weten dat “het fundament van onze samenleving barsten heeft opgelopen doordat de Rijksoverheid afspraken maakt en deze vervolgens niet nakomt”. Daarnaast benadrukten zij dat er “niet lichtzinnig met de veiligheid van Groningers mag worden omgegaan.” In het nieuwe kabinet komt de Groningse gaswinning op het bord van staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw. Het ministerie liet vorige week weten dat de afbouw op schema ligt. “Als er geen onverwacht strenge winters komen, kan de gaskraan medio 2022 officieel dicht”, schrijft NU.nl.

Lees ook: De eerste dag van Rutte-IV: dit is de planning voor het nieuwe kabinet

Bron: NU.nl, Gemeente Groningen | Beeld: iStock Sanderstock

Array