Gemeentelijke belastingen gaan dit jaar flink omhoog

gemeentelijke belastingen

Onder meer parkeren wordt een stuk duurder

Slecht nieuws, want gemeenten gaan de belastingen dit jaar flink opschroeven. CBS meldt dat gemeenten dit jaar 13,3 miljard euro aan belastingen verwachten. Dat is 8,5 procent meer dan vorig jaar en tevens de grootste stijging sinds 2007. 

Grote stijging

De grootste inkomstenbron van de gemeenten is dit jaar de onroerendezaakbelasting (ozb). Alleen al hieruit verwachten de gemeenten 5,5 miljard euro aan opbrengsten op te halen in 2024. Ozb moet door iedereen met een eigen huis of eigen bedrijfspand worden betaald. Andere belastingen die de gemeenten veel opleveren zijn de afvalstoffenheffing, de rioolheffing en de parkeergelden.

Rotterdam rekent op de meeste opbrengsten door de ozb-regeling. In andere grote steden zoals Amsterdam, Den Haag en Utrecht stijgen deze opbrengsten iets minder hard dan gemiddeld.

Andere heffingen

Verder zullen gemeenten in 2024 ook flink wat inkomsten ophalen uit de afvalstoffenheffing. Die gaat ook een stuk omhoog dit jaar. Gemeenten krijgen door deze heffing 6,3 procent meer aan extra inkomsten. De rioolheffing brengt daarnaast nog eens 6,6 procent extra belasting in het laatje.

Parkeren gaat ook duurder worden dit jaar. Gemeenten mogen de kosten voor het parkeren zelf bepalen, en als het aan de gemeenten ligt halen zij dit jaar 11 procent meer op uit parkeerkosten. Overige belastingen die de gemeenten wat opleveren, zijn toeristenbelasting, bouwleges, secretarieleges (leges voor onder andere rijbewijzen, reisdocumenten en huwelijken), hondenbelasting. Echter, veel gemeenten schaffen laatstgenoemde belasting steeds vaker af.

Opvallend is dat gemeenten dit jaar zo’n 50 procent meer opbrengst uit secretatieleges verwachten. Dit komt omdat in 2014 de geldigheidsduur van paspoorten en ID-kaarten van vijf naar tien jaar werd verlengd. In de afgelopen tien jaar werden er dus weinig nieuwe documenten aangevraagd, maar omdat de eerste documenten dit jaar verlopen verwachten gemeenten veel nieuwe aanvragen.

Lees ook: 11 steden waarvoor je beter een treinkaartje kunt kopen dan een vliegticket

Bron: CBS, RTL Nieuws | Beeld: Adobe Stock