Meer gemeentes zetten postbezorgers in om eenzaamheid te signaleren

postbezorgers eenzaamheid

Wat vind jij: een goed idee of onnodige bemoeienis?

In Rotterdam heeft al langer een proef gedraaid, en nu moet het experiment gaan uitbreiden. Postbezorgers van PostNL gaan namelijk op meer plekken de buurt helpen die zij als beste kennen. Ze gaan namelijk hun steentje bijdragen bij het signaleren van eenzaamheid.

Postbezorgers en eenzaamheid

Voor veel mensen is eenzaamheid simpelweg een onderdeel van hun leven. Maar één van de weinige personen die dan toch regelmatig bij hen aan de deur komt, is natuurlijk de postbezorger. In een Rotterdamse wijk is in het najaar van 2020 een proef begonnen, waarbij postbezorgers melding konden maken wanneer zij vermoedens van eenzaamheid bij mensen thuis hadden. Binnen twee dagen komt er dan een organisatie langs om te checken of iemand inderdaad eenzaam is en of er hulp nodig is.

Succesvolle proef

Op hun website laat PostNL weten: “Na uitvoerige evaluatie is duidelijk geworden hoeveel meerwaarde het initiatief heeft voor alle betrokkenen. Daarom gaan vanaf nu, naast pakketbezorgers, ook postbezorgers eenzaamheid signaleren en wordt het gebied dit jaar uitgebreid naar tien extra gemeentes.” Het doel is om uiteindelijk door het hele land op deze manier postbezorgers in te zetten. Vanaf vandaag gaan ook in de gemeentes Baarn en Soest deze speciale postbezorgers aan de slag.

Training

Natuurlijk geldt dat niet elke post- of pakketbezorger een rol zal hebben in ‘de strijd tegen eenzaamheid’. Bezorgers die graag willen helpen, moeten eerst een cursus volgen. Dat is allemaal geheel vrijwillig, maar kon in de proef in Rotterdam op veel animo rekenen. Alle vijftien bezorgers in de Rotterdamse wijk deden namelijk mee. Woordvoerder Liesbeth Kaashoek zegt over de actie: “Naast het bezorgen van post en pakketten bieden we graag de spreekwoordelijke extra helpende hand. Dat sluit prachtig aan op onze ambitie om de favoriete bezorger te zijn en te blijven.”

Lees ook: PostNL komt met eigen bezorgkluis voor je pakketjes

Bron: NU.nl | Beeld: PostNL