Gemiddeld hypotheekbedrag is flink gedaald

hypotheek

Na de jarenlange gekte op de woningmarkt dalen de prijzen nu eindelijk

Na de torenhoge prijzen de laatste twee jaar, daalt het gemiddelde hypotheekbedrag nu eindelijk. In het laatste kwartaal van dit jaar sloten woningkopers flink lagere hypotheken af. Het gemiddelde bedrag was volgens hypotheekbemiddelaar De Hypotheker 298.000 euro. Voor het eerst in twee jaar ligt dat bedrag onder de drie ton.

Over de piek heen

Volgens RTL Nieuws is dat ten opzichte van 2021 een daling van 11 procent. Na de jarenlange gekte op de huizenmarkt lijkt de piek dan nu eindelijk voorbij te zijn. Dat de woningprijzen zijn gedaald, heeft onder andere te maken met het feit dat de hypotheekrentes zijn gestegen met gemiddeld zo’n 3 procent. Daarnaast speelt de inflatie een rol, zo stelt RTL Nieuws: mensen zijn wat voorzichtiger geworden.

Twijfels over betere kansen starters

Door de dalende woningprijzen denken hypotheekbemiddelaars dat het voor starters weer wat makkelijker wordt om een huis te kopen. Toch is hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer daar nog niet zo zeker van. “Dat waag ik te betwijfelen. Het is zeker zo dat er momenteel meer aanbod is dan vorig jaar, toen er vrijwel niets te koop stond. Maar mensen kunnen door de gestegen rente ook minder lenen”, aldus Boelhouwer.

Makkelijker voor selecte groep starters

Volgens Boelhouwer is het maar een selecte groep starters die nu meer kans maakt op de woningmarkt. “Het geldt wel voor starters die goed verdienen of al iets hebben kunnen sparen, of ouders hebben die ze financieel steunen. Maar starters die niet tot die categorie behoren, kunnen een woning moeilijker financieren.” De hoogleraar denkt dat de woningprijzen niet lang zullen blijven dalen. “Het is natuurlijk lastig te voorspellen. Ik denk dat de prijzen nog wel enkele kwartalen kunnen dalen, maar dat in de tweede helft van vorig jaar sprake zal zijn van stabilisatie of zelfs weer lichte stijging”, aldus Boelhouwer tegen RTL Nieuws.

Lees ook: Dit was de populairste provincie op Funda in 2022

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels