Wow: Nederlanders hebben in totaal 374 miljoen euro statiegeld misgelopen

374 miljoen euro statiegeld

Wacht, hoeveel?!

Nog niet zo heel lang betalen we ook statiegeld over blikjes die we kopen in de supermarkt. Het doel hiervan zou zijn dat negentig procent van de blikjes en flessen weer ingeleverd zouden worden. Dit doel is echter niet behaald. Want wat blijkt? De ingeleverde blikjes en flessen blijven hangen op een schamele 65 procent. Ai…

Statiegeld

In de afgelopen drie jaar zijn Nederlanders al zo’n 374 miljoen euro aan statiegeld misgelopen, zo blijkt uit de cijfers van Verpact. Volgens deze organisatie heeft zo’n 71 procent van de Nederlanders vorig jaar hun plastic flessen terug ingeleverd. Dit is iets hoger dan het jaar daarvoor.

Toch is het doel van negentig procent nog lang niet gehaald. “Goed presterende landen als Noorwegen en Denemarken hadden acht tot elf jaar nodig om negentig procent in te zamelen”, laat Verpact-directeur Hester Klein Lankhorst weten. Aha! Het is dus wel helemaal logisch dat wij het doel niet hebben gehaald binnen een jaar.

Lange rijen voor inleverpunten

Door de invoer van het statiegeld op blikjes, hoopt het kabinet op meer teruggave van de blikjes en plastic flessen. Zo wordt zwerfvuil voorkomen. Voor de blikjes betaal je nu vijftien cent statiegeld. Het scheelt echter wel dat je de blikjes overal kwijt kunt. Koop jij dus bijvoorbeeld blikjes bij de Lidl? Dan kun je ze ook terugleveren in de Jumbo of Albert Heijn. Het enige nadeel? Nu er statiegeld op blikjes zit, staan er soms lange rijen voor de inleverpunten. Verpact wil ook hier een oplossing voor vinden. “Maar dit kost tijd”, benadruk Lankhorst.

Lees ook: Minder waar voor je geld: A-merken verkopen ‘heel veel lucht’

Bron: Metro Nieuws | Beeld: Adobe Stock