Gen Z vs. Millennials: wie heeft een betere werkmentaliteit?

gen z millennials werkmentaliteit

Een psycholoog geeft uitleg

Hoewel je zou denken dat Millennials een betere werkmentaliteit zouden hebben dan Gen Z, is dat helemaal nog niet zeker. Millennials zijn dan wel ouder, maar Gen Z’ers zijn al op een jonge leeftijd bezig met geld verdienen. Maar wie van de twee heeft er nou écht een betere werkmentaliteit?

Generatieverschillen

“We hebben het hier over generatieverschillen”, zo legt psycholoog Thijs Launspach uit. “De millennials zijn nu tussen de 23 en 43 jaar, ruwweg. De generatie daaronder, de jonkies ten opzichte daarvan noemen we Gen Z. Wat de exacte jaartallen zijn, is niet eenduidig.”

En hoewel er hierbij sprake is van generatieverschillen, zit er ook weer een verschil tussen de leeftijdsgroepen binnen die generaties. Zo kan de jongste millennial meer gelijkenissen hebben met een Gen Z’er. “Om het nog ingewikkelder te maken: we hebben het niet alleen over generatieverschillen, maar ook verschil in levensfase, culturele verschillen, verschil in opleidingsniveau. Op al die niveaus zie je binnen één generatie allerlei verschillen”, aldus Launspach. “Dat maakt het lastig te spreken over de werkmentaliteit van een generatie.”

Mentale gezondheid

Toch lijkt het er anno 2024 meer op dat Gen Z’ers zich veelal bezighouden met hun mentale gezondheid, wat je dus ook weer terug kan zien in hun werkmentaliteit. Zo kiezen Gen Z’ers vaak voor een 9-tot-5-baan om zo ‘op zichzelf te passen’. “De neiging van Gen Z om terug te grijpen naar een 9-tot-5-mentaliteit – want dat is wanneer je betaald wordt – wordt door ouderen weleens begrepen als een gebrek aan commitment of gebrek aan ambitie.”

Advies

Launspach legt wel uit dat het niet erg is om om jezelf te denken. “Er is niks mis mee om jezelf te beschermen tegen de excessen van de werkcultuur en productiviteitscultuur. Pas een beetje op jezelf en zorg ervoor dat je niet alleen dit jaar je resultaten kunt halen, maar waarop dat op lange termijn, ook lukt”, luidt dan ook zijn advies.

Lees ook: Dreamschool-rector Erik van ’t Zelfde onder de indruk van zijn nieuwe baan

Bron: Metro Nieuws | Beeld: Pexels