Gestolen schilderij van Van Gogh wordt na vier jaar weer tentoongesteld

Van Gogh gestolen schilderij

Wow!

Het bekende schilderij Lentetuin van Vincent van Gogh is afgelopen dinsdag weer voor het eerst tentoongesteld nadat hij in 2020 gestolen werd.

Gestolen schilderij

Zo’n vijf maanden geleden werd het schilderij van Van Gogh na vier jaar teruggebracht in een IKEA-tas. De aankomende tijd wordt het schilderij grondig onderzocht in Depot Boijmans. Marjan de Visser, restaurator, zal de aankomende tijd goed onderzoeken welke schade het tijdens de vermissing heeft opgelopen. Deze schade zal ze tijdens het persmoment voorleggen.

Het schilderij, welke in 1842 is gemaakt, geeft de tuin weer van de pastorie waar de ouders van Van Gogh woonden. Treurig genoeg werd het schilderij in 2020 uit museum Singer Laren gestolen in de nacht op 29 op 30 maart. Op camerabeelden is de hele gebeurtenis vastgelegd.  Zo was er een man op te zien die met het schilderij onder zijn armen naar buiten rent.

Teruggevonden

Destijds werd er een kunstdetective ingeschakeld, Arthur Brand. Brand was er echter van overtuigd dat het schilderij zich bevond in de onderwereld. Toch bleek dat uiteindelijk niet het geval. Zo kreeg hij in september 2023 een anoniem appje met het bericht dat deze persoon het gestolen stuk van Van Gogh in handen had gekregen. Hij sprak met de detective af, en bracht het stuk mee in een IKEA-tas. En wat bleek? Het was het originele, gestolen stuk! Het schilderij is licht beschadigd, waardoor deze nu gerepareerd moet worden.

Het persmoment vond om 12:00 plaats in het bijzijn van De Visser, de directie en experts van het Groninger Museum en het Museum Boijmans van Beuningen. Ook hebben ze bekend gemaakt dat we binnenkort het schilderij weer kunnen aanschouwen.

Lees ook: Ahw: Big Brothers Sonja neemt het op voor Tyron

Bron: NU | Beeld: NL Beeld