Gezocht: vrijwilligers om nesten van eikenprocessierupsen te tellen

eikenprocessierupsen

De eikenprocessierupsen komen er weer aan

Naast fruitvliegjes, wespen en mieren zijn er nog meer dieren die roet in onze zomer gaan gooien. De hoge temperaturen van vorige week hebben er namelijk voor gezorgd dat de eikenprocessierupsen sneller zijn ontwikkeld. Om een landelijk beeld te krijgen van de plaagdruk en eventuele overlast van de beestjes, vraagt Kennisplatform Processierups aan gemeenten en vrijwilligers om nesten te gaan tellen.

Brandharen

Dit nieuws meldt het platform Nature Today vandaag. Het is heel belangrijk dat er een goed beeld is van de rupsen, want de haren uit het nest kunnen voor vervelende klachten zorgen. Zodra de brandharen in contact komen met de huid, kan dit leiden tot roodheid, heftige jeuk en blaasjes.

Geen piek

Veel gemeenten in Nederland houden de ontwikkeling van de eikenprocessierupsen al in de gaten, maar er ontbreekt volgens het Kennisplatform Processierups een landelijk beeld. We hoeven volgens het kennisplatform nog niet te vrezen voor veel overlast, zoals in piekjaar 2019. Door de koude lente loopt de groei van de rupsen al flink achter.

Aantal nesten

Om een goed beeld van de plaagdruk te krijgen, krijgen vrijwilligers en gemeentes de opdracht om van minimaal dertig eiken het aantal nesten door te geven. Dat kan via een online contactformulier op de website van het Kennisplatform Processierups. Op de website van Nature Today staan tips voor bij het tellen. Handig!

Vrijwilligers

Voel jij je geroepen om je gemeente te helpen, dan hoef jij je niet aan te melden als vrijwilliger. Als jij tijdens je wandeling een nest tegenkomt, dan kun je je bevindingen gewoon doorgeven in hetzelfde contactformulier. Let er wel goed op dat in de omgeving van de eik al wat brandharen kunnen liggen.

Lees ook: Enorm veel animo Janssen-vaccin: telefoonlijn overbelast

Bron: Nu.nl | Beeld: Pixabay