Gezondheidsraad: derde coronaprik alleen zinvol voor mensen met afweerstoornis

derde coronaprik

Voor slechts een kleine groep is een derde prik zinvol

Inmiddels zijn de meeste mensen die dat willen volledig gevaccineerd of hebben zij tenminste één prik gehad. Bij de meeste coronavaccins ben je na twee prikken volledig beschermd. In sommige landen wordt echter ook een derde prik gegeven. De Gezondheidsraad kwam vandaag met een advies over die derde prik voor ons land. 

Kleine groep

Volgens de Gezondheidsraad is de extra coronaprik nuttig voor slechts een kleine groep mensen. Het gaat hierbij om mensen met een ernstige afweerstoornis. De derde prik moet het afweersysteem een extra boost geven. Naar schatting gaat het om een groep van 200.000 mensen, maar de voorzitter van de Gezondheidsraad laat weten dat artsen moeten bepalen wie de prik precies krijgt.

Afweerstoornis

Waarom een derde prik kan helpen bij deze groep? Bij een deel van de mensen met een afweerstoornis, zoals transplantatiepatiënten, is er geen of onvoldoende immuunrespons na de twee reguliere coronaprikken. Naar verwachting kan een derde prik die respons opkrikken. Hiermee zou ook deze groep volledig beschermd zijn tegen het coronavirus.

Boostervaccinatie

Op dit moment is er volgens de raad geen sprake van om andere groepen een zogenaamd ‘boostervaccin’ te geven. Wel raden zij aan om hier voorbereidingen voor te treffen, voor het geval dat de effectiviteit van het vaccin tegen ernstige ziekte afneemt. “Zodra er een dalende trend van de vaccineffectiviteit tegen ernstige ziekte is, moet een boostervaccinatie worden overwogen”, aldus de Gezondheidsraad.

Andere landen

In andere landen is een extra vaccinatie al mogelijk. Onder meer Duitsland, Frankrijk en België geven ook een derde prik aan met name kwetsbare mensen. In sommige landen kan iedereen die dat wil een boostervaccin krijgen, zoals in Israël en Hongarije. Wereldgezondheidsorganisatie WHO ziet echter het liefst dat mensen in armere landen met een lage vaccinatiegraad eerst gevaccineerd worden.

Lees ook: Coronamaatregelen: toegangsbewijzen in horeca, anderhalve meter verdwijnt

Bron: NOS | Beeld: Pexels