Gezondheidsraad wil ook dat jongeren vanaf 12 jaar gevaccineerd worden

Jongeren-vaccineren

Sommige leeftijdsgroepen hoeven dan geen toestemming van de ouders te hebben

Op dit moment heeft iedereen vanaf 18 jaar inmiddels de kans gekregen om een afspraak te maken voor de eerste vaccinatie. Deze week zal de Gezondheidsraad het kabinet ook adviseren over het vaccineren van jongeren vanaf 12 jaar. En dat is goed nieuws, zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge.

Samenleving

Volgens de Jonge zorgt het vaccineren van deze groep ervoor dat jongeren en middelbare scholen beschermd worden tegen het virus, maar ook de samenleving. Daarom hoopt de Jonge dat de deskundigen adviseren ook de minderjarigen een prik tegen het coronavirus te geven. Dit zal daarnaast ook voor meer vrijheid kunnen zorgen onder jongeren.

Zelf kiezen

Op dit moment buigt de Gezondheidsraad zich over de keuze om jongeren te vaccineren. Gezonde jongeren worden namelijk minder snel ziek van het virus en belanden zelden in het ziekenhuis. Daarnaast mogen jongeren vanaf 16 jaar zelf bepalen of ze de vaccinatie willen. Dit staat zo in de wet geschreven. Jongeren tussen de 12 en 15 jaar beslissen dit samen met hun ouders. Het kind is hierin wel doorslaggevend, ook als zijn ouders er niet mee eens zijn.

Half augustus

Indien jongeren mogen vaccineren, dan krijgen ze waarschijnlijk half augustus een uitnodiging voor het vaccin. Ook is er al bekend welk vaccin ze krijgen. Voor deze groep is het Pfizer/BioNTecht-vaccin gekozen, dit vaccin is volgens het Europees Geneesmiddelenbureau EMA veilig voor minderjarigen.

Nieuwe soort prik

Op dit moment zijn ze ook bezig met het onderzoeken van een coronaprik met een korte naald. De Universiteit Leiden en het Twentse bedrijf U-Needle zoeken met spoed mensen tussen de 18 en 30 jaar oud om zich te laten prikken met het Moderna-vaccin. De vaccinatie wordt dan in de huid gespoten middels een naald van 1,4 milliliter lang. Hiermee krijg je een vergoeding van 210 euro.

Lees ook: Voor het eerst sinds september 0 coronagerelateerde sterfgevallen gemeld

Bron: Metronieuws, RTL Nieuws | Beeld: Pexels