Gezondheidsraad wil kinderen boven 12 met medisch risico vaccineren

Gezondheidsraad

‘Door corona worden kinderen met een medisch risico beperkt’

In een spoedadvies schrijft de Gezondheidsraad dat kinderen tussen de 12 en 17 jaar met een medisch risico een vaccinatie nodig hebben. Kinderen met een medisch risico hebben namelijk een grotere kans om ernstige klachten aan corona over te houden. Het spoedadvies is vandaag aangeboden aan demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. 

Risicogroepen

De Gezondheidsraad geeft als advies om risicogroepen die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik ook een vaccinatie aan te bieden. Dit geldt ook voor kinderen met obesitas. Volgens de raad hebben kinderen met een chronische aandoening in vergelijking met gezonde kinderen een verhoogd risico op ernstige klachten. Daarnaast worden sommige kinderen met een medisch risico beperkt in hun dagelijkse leven. De angst voor de gevolgen van een eventuele besmetting spelen hierbij een grote rol.

Gezondheidswinst

Volgens de raad levert een vaccinatie deze kinderen “zowel directe als indirecte gezondheidswinst”. De indirecte gezondheidseffecten zijn zwaar meegenomen bij het advies. Bart-Jan Kullberg, voorzitter van de Gezondheidsraad, zegt hier het volgende over: “Kinderen met een chronische medische aandoening zijn vaak sterk beperkt in activiteiten, zoals naar school gaan en sporten.”

Ringvaccinatie

De Gezondheidsraad heeft een alternatief bedacht wanneer kinderen vanaf 12 jaar uit een risicogroep door bijvoorbeeld medische redenen niet zelf gevaccineerd kunnen worden. Het alternatief is een ringvaccinatie. Hierbij worden alle huisgenoten van het betreffende kind gevaccineerd om het kind te beschermen.

Soort vaccinatie

De Gezondheidsraad denkt dat het BioNTech/Pfizervaccin voldoende werkt en veilig is voor gebruik bij kinderen vanaf 12 jaar. Ook met dezelfde dosis als volwassenen. Wel zijn er milde bijwerkingen op korte termijn, maar die zijn binnen enkele dagen verdwenen, zegt Kullberg. Het ligt nu aan minister De Jonge of en wanneer de groep 12- tot 17-jarigen met een medische indicatie hun vaccin krijgt.

Lees ook: Ziekenhuizen doen onderzoek naar derde coronaprik bij kwetsbare groep

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels