GGD begint dinsdag met vaccineren thuiswonende 90-plussers

90-plussers

Dat is veel eerder dan gepland

De GGD begint deze week met het vaccineren van thuiswonende en mobiele 90-plussers. Sterker nog: morgen wordt de eerste prik bij iemand uit deze groep al gezet. Dat is flink eerder dan gepland. In eerste instantie zou deze groep mensen namelijk pas vanaf eind maart aan de beurt zijn. Dit komt doordat demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid de vaccinatiestrategie heeft gewijzigd. 

Mobiele 90-plussers

Deze week kunnen 90-plussers hun coronaprik ophalen bij een GGD-vaccinatielocatie. Welke 90-plussers het coronavaccin kunnen halen, is afhankelijk van de huisarts. De huisarts stelt namelijk vast wie er op eigen houtje naar een priklocatie kan komen. Vanaf dinsdag kunnen de mobiele 90-plussers dan ook een uitnodiging van hun huisarts op de deurmat verwachten. Volgens de GGD zijn er zo’n 90 duizend 90-plussers. De instelling verwacht dat hiervan de helft mobiel genoeg is om naar een vaccinatielocatie te komen.

Ouderen tussen 85 en 90

Aan het einde van de week zijn thuiswonende ouderen tussen de 85 en 90 jaar aan de beurt. Het gaat hierbij om een grote groep van zo’n 220 duizend mensen. Deze ouderen worden gefaseerd uitgenodigd. Hoe snel zij ingeënt kunnen worden, is afhankelijk van de levering van de coronavaccins. Naar verwachting kan de GGD in de loop van volgende maand zo’n 200 duizend prikken per week zetten. De komende maanden zal dit getal zelfs oplopen tot vele honderdduizenden per week.

Tweede prikronde

Vanaf woensdag mogen zorgmedewerkers zich ook weer melden bij verschillende GGD-locaties. Zij zijn dan aan de beurt voor een tweede coronaprik. De zorgmedewerkers worden drie weken na de eerste dosis opnieuw gevaccineerd. Zo zijn zij optimaal beschermd tegen het coronavirus.

Lees ook: Rellen en vernietigingen in tien gemeenten na ingaan avondklok

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash, Sam Moqadam