GGD gaat de mensen zelf opzoeken met ‘prikbussen’

prikbussen ggd

Tijdens de landelijke campagnedag kunnen mensen direct een prik laten zetten

De vaccinaties tegen corona komen lekker op gang. Met als gevolg: minder besmettingen en meer versoepelingen. Sommige regio’s blijken echter lastig te bereiken met de vaccinatiecampagne. Daarom gaat de GGD hen nu opzoeken met zogenaamde ‘prikbussen’.

GGD zet prikbussen in

Steeds meer mensen plannen deze weken afspraken in voor hun coronavaccinatie. Het tempo ligt nu een stuk hoger dan in het begin van de vaccinatieperiode. Maar toch blijken sommige groepen mensen lastig te bereiken. De oplossing is volgens de GGD om deze mensen dan maar zelf op te gaan zoeken. Hiervoor gaan zij zogenaamde ‘prikbussen’ inzetten, die de wijk in kunnen trekken om daar voorlichting te geven over de vaccinaties. En degenen die willen kunnen zelfs direct een vaccinatie laten zetten.

Lage vaccinatiebereidheid

De bus moet specifiek de wijken op zoeken waar mensen niet of nauwelijks bereid zijn een coronaprik te nemen. Dit zijn bijvoorbeeld achterstandswijken. Door persoonlijk het gesprek met deze mensen aan te gaan hoopt de GGD twijfels en angsten weg te nemen.

Praktische uitvoering

De precieze aanpak is nog niet helemaal duidelijk. Hoeveel prikbussen er moeten komen en waar die dan precies heengaan, is nog niet duidelijk. Ook is nog niet bekend met welk vaccin er in de bussen wordt geprikt. Een logische keuze zou het Janssen-vaccin zijn. Hier is er immers maar één prik van nodig. Over al deze zaken is nog druk overleg gaande. Het ministerie moet dit namelijk uitzoeken met de GGD’s, veiligheidsregio’s en gemeenten.

Lees ook: Herenigd: Anouk is terug bij haar gezin na vaccinatie

Bron: NOS | Beeld: Pixabay