GGD waarschuwt: ‘Haal geen boosterprik in het buitenland’

boosterprik

Wij leggen uit welke problemen dit kan opleveren

Nederland is bezig met een inhaalslag: er worden op hoog tempo boosterprikken gezet en ingepland. Sommige mensen hebben echter geen zin om te wachten op hun beurt en halen de boosterprik in het buitenland. Geen goed plan, volgens de GGD. Zij adviseren met klem om het derde coronavaccin niet over de grens te halen. 

Over de grens

In ons land worden de boosterprikken gezet op volgorde van oud naar jong. Het is dus afwachten tot jouw geboortejaar aan de beurt is om een afspraak in te plannen. Over de grens zijn de regels anders, zo kan in Duitsland iedereen al zo’n extra vaccin krijgen. Sommige mensen wachten daarom niet af tot ze in Nederland aan de beurt zijn, maar reizen naar het buitenland om een booster te halen.

Problemen

Wanneer je de boosterprik over de grens haalt ben je misschien eerder (extra) beschermd tegen het coronavirus, maar er zitten ook nadelen aan. Zo kan het voor problemen zorgen bij de registratie in de CoronaCheck-app, zegt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR. De GGD waarschuwt daarom voor die buitenlandse prikken. Ben jij toch over de grens geprikt? Dan kun je in Nederland alleen een papieren coronatoegangsbewijs krijgen.

Niet voor reizen

Ook krijg je via de Nederlandse CoronaCheck-app geen Digitaal Corona Certificaat om mee te kunnen reizen. Dit is de verantwoordelijkheid van het Europese land waar mensen de booster halen, aldus de woordvoerder. “Om teleurstellingen te voorkomen adviseren we mensen zich in Nederland te laten prikken. Het zetten van de boosters gaat nu ontzettend snel in Nederland, levert achteraf geen problemen op en is het meteen goed geregistreerd in de CoronaCheck-app”, stelt de GGD.

Boosterprik

Dagelijks komen er nieuwe geboortejaren in aanmerking voor het plannen van de boosterprik. Vanaf vandaag kan iedereen uit 1974 tot en met 1977 een afspraak maken. Je kunt de booster halen vanaf drie maanden na de laatste vaccinatie of drie maanden na herstel van corona. Voor het einde van januari moeten alle volwassenen die dat willen de boosterprik hebben gehad.

Lees ook: Boosterprik gehad? Zo voeg je hem toe aan je QR-code

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels