Gijzeling Amsterdam: gijzelnemer schoot direct op agenten

gijzeling-amsterdam

De man eiste 200 miljoen euro aan cryptovaluta

Gisteravond was heel Nederland in rep en roer door de gijzeling in een Apple Store op het Leidseplein in Amsterdam. Hier hield een man de zaak onder schot en had hij iemand gegijzeld. De politie had het gebied rondom het Leidseplein ruim afgezet. 

Gijzeling

De verdachte is een 27-jarige Amsterdammer die eerder is veroordeeld voor wapenbezit. Tijdens een persconferentie van de driehoek van Amsterdam (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) werd bekend dat de gijzelnemer zijn eisen zelf kenbaar heeft gemaakt door met de politie te bellen. De Amsterdammer eiste 200 miljoen euro aan cryptovaluta. Als hij dat niet zou krijgen, zou hij het zogenaamde bomvest dat hij zou dragen af laten gaan.

Direct schot

De man had een vuurwapen dat hij ook gebruikte toen agenten richting de winkel kwamen. Hierbij schoot hij vier keer direct op de politie. Er zijn geen agenten gewond geraakt. Uiteindelijk is hij aangehouden nadat de Dienst Speciale Interventies (DSI) op hem was ingereden. Hij is zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis, maar nog wel aanspreekbaar. Ook bleek hij geen bomvest te dragen.

Tientallen mensen

Tijdens de gijzeling waren er meerdere mensen in het pand. Een deel van de tientallen mensen konden nog worden bevrijd, maar de anderen konden geen kant op. Vier van hen verstopten zich in een bezemkast. Alle mensen maken het naar omstandigheden goed. Ook het slachtoffer dat continu onder schot werd genomen door de gijzelnemer, waarschijnlijk een 44-jarige Bulgaarse man, is ongedeerd.

Lees ook: Rutte verlaat studio tijdens Jinek: ‘Ongemakkelijk om hier te zitten’

Bron: Nu.nl | Beeld: Brunopress