Goed nieuws: gat in ozonlaag lijkt te krimpen in plaats van te groeien

ozonlaag

De maatregelen tegen klimaatverandering hebben effect

Sinds het jaar 2000 is het gat in de ozonlaag niet meer groter geworden. Sterker nog: het lijkt de laatste jaren zelfs te krimpen. Volgens weerexpert Jaco van Wezel van Weeronline, toont dat aan dat maatregelen tegen klimaatverandering wel degelijk effect hebben.

Afbreken van ozon

De ozonlaag beschermt ons tegen schadelijke uv-straling. Hoe dik die laag is, varieert van plaats tot plaats. Ook is die dikte seizoensgebonden. Ozon kan worden afgebroken door schadelijke stoffen, zoals gassen uit koelkasten. Daardoor ontstaat een gat in de ozonlaag, wat vooral boven Antarctica het geval is.

Al in het jaar 1987 werd in het Montrealprotocol afgesproken dat er minder uitstoot van ozonafbrekende gassen moest plaatsvinden. Die afspraak blijkt nu succesvol te zijn nageleefd, want het ozongat is deze eeuw niet groter geworden. Er verschijnen zelfs langzaam tekenen dat het gat aan het krimpen is.

Duurt nog een tijd

Toch zal het daadwerkelijke herstel van de ozonlaag volgens Van Wezel pas vanaf 2050 plaatsvinden. De verklaring daarvoor is dat ozonafbrekende stoffen tot wel honderd jaar in onze atmosfeer aanwezig kunnen blijven. Daarna worden ze dan pas afgebroken. De aanwezigheid van die schadelijke stoffen is nu dus nog maar een beetje afgenomen, terwijl de uitstoot ervan al is gestopt.

Lees ook: In het hele land vandaag minder busverkeer vanwege een staking

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Chris Barbalis