Goed nieuws: reiskostenvergoeding gaat omhoog

Reiskostenvergoeding

Maar heeft het ook invloed op je brandstofkosten?

In 2006 werd de reiskostenvergoeding opgeschroefd van achttien cent, naar negentien cent. Sindsdien is de reiskostenvergoeding in ons land steevast negentien cent per gerede kilometer geweest. Toch lijkt daar nu verandering in te komen. Door de stijgende kosten kun je in 2023 namelijk gaan rekenen op 21 cent. 

Reiskostenvergoeding

Natuurlijk is het voor velen erg fijn dat de reiskostenvergoeding met twee cent stijgt, maar helaas geldt dit niet voor iedereen. Het is namelijk aan de werkgever om te bepalen of de werknemers een vergoeding krijgen. Het is in Nederland dus niet verplicht om werknemers van een reiskostenvergoeding te voorzien. Natuurlijk is dit anders als dit is afgesproken in een bindende cao. Maar omdat niks verplicht is wat betreft de reiskostenvergoeding, kan de werkgever er ook voor kiezen om juist meer reiskostenvergoeding te geven dan die 21 cent. Wel betekent dit dat deze vergoeding dan niet meer belastingvrij is.

Invloed

Maar heeft die verhoging van twee cent ook echt invloed op je brandstofkosten? Het antwoord is simpel: nee. Veel mensen moeten namelijk alsnog bijbetalen. VZR-voorzitter Jan van Delft zei vorig jaar nog tegen het AD dat hij het ‘van de gekke’ vond dat je je privékapitaal moet gebruiken om naar je werk te gaan. En dat terwijl je alleen de benzineprijs van 2006 (!) vergoedt krijgt. Ook benoemde hij in dit gesprek dat de reiskostenvergoeding opgekrikt moest worden naar 39 cent per kilometer.

“Dan zijn nog niet alle kosten gedekt, maar dit is redelijk billijk”, liet hij weten. En hoewel de brandstofprijzen nu iets aan het dalen zijn, is een karige 21 cent alsnog niet bijster veel.

Lees ook: Aha! Dit is waarom snoozen in de ochtend slecht voor je is

Bron: Metro Nieuws | Beeld: Pexels