Goed nieuws voor starters: ‘meer kans op de huizenmarkt’

starters opkoopverbod

‘Beleggers aan de kant, starters naar voren’, luidt het idee

Na jaren hebben starters eindelijk weer een kans op de huizenmarkt. Veel meer gemeenten willen overwegen om een zogeheten ‘opkoopverbod’ in te voeren en een ‘zelfbewoningsplicht’ te hanteren voor beleggers die de goedkope(re) woningen opkopen. Hierdoor zouden starters mee kans hebben op de woningmarkt. Enne, dat idee lijkt de goede kant op te gaan. 

Opkoopverbod

Sinds januari 2022 kunnen alle gemeenten in Nederland ervoor kiezen om beleggers in sommige wijken te verbieden woningen op te kopen. Het idee ‘beleggers aan de kant, starters naar voren’, was dan ook het uitgangspunt met deze nieuwe invoering. Gemeenten zoals Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht hoefden geen twee keer naar deze mogelijkheid te kijken en grepen deze kans met beide handen aan. Zo zijn beleggers in Amsterdam en Utrecht al verstoten van de goedkope(re) woningmarkt. In Rotterdam zijn er maar liefst 16 wijken verboden voor beleggers.

Onderzoek

Recent zijn onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, de Erasmus Universiteit Rotterdam en het kadaster gezamenlijk een onderzoek gestart naar de effecten van het opkoopverbod in Nederland. En die resultaten waren shockerend. Zo viel vóór het opkoopverbod zo’n 40 procent van de woningen in Rotterdam in de handen van Rotterdamse starters, terwijl dat nu is gestegen naar 60 procent.

Daarnaast hebben de onderzoekers ook een vergelijking gemaakt tussen de wijken waar wel een opkoopverbod bestaat en in wijken waar dat niet van toepassing is. En wat blijkt? In de wijken waar geen sprake is van opkoopbescherming, is er geen stijging te zien in het aantal woningen dat verkocht is aan starters. Oei!

Vrije huurmarkt

Toch moeten starters niet meteen té enthousiast zijn. De woningen die nu nog wel mogen worden opgekocht door beleggers en in de verhuur worden gezet, zullen per maand een stuk duurder zijn dan eerst. Door de nieuwe regelgeving in sommige wijken betekent dat namelijk dat er steeds minder beleggers op de woningmarkt zullen zijn, waardoor de vrije huurmarkt nog duurder zal gaan worden. Hmm, we zullen het dus nog even moeten afwachten.

Lees ook: Oh nee: zoektocht naar vermiste onderzeeër verloopt moeizaam

Bron: Metro Nieuws | Beeld: Pexels