Goed nieuws: we staan minder in de file en krijgen meer loon

loon-file

Tussen alle ellende door gebeuren er ook positieve dingen

Hoewel we de laatste tijd weer veel negatief nieuws voorbij zien komen, gebeuren er ook genoeg ‘leuke’ dingen. Zo gaan we er massaal op vooruit wat ons loon betreft én staan we minder lang in de file dan voor de coronacrisis.

Nieuwe cao

Afgelopen maand zijn er nieuwe cao-afspraken gemaakt, waarin staat dat de salarisverhoging zal uitkomen op 3,8 procent. Daardoor is de gemiddelde loonstijging voor Nederlanders in het eerste half jaar van 2022 3,1 procent. De afgelopen twintig jaar kwam het niet eerder voor dat lonen zo hard stegen, meldt werkgeversorganisatie AWVN. De stijging heeft te maken met personeelstekorten en de roep om meer loon vanwege de inflatie.

Misschien zelfs 4 procent

Sinds begin 2021 is al een lichte stijging van de lonen te zien dankzij cao-afspraken. Vooral het afgelopen voorjaar zijn de lonen sterk gestegen. Het zou zelfs kunnen dat we binnenkort loonsverhogingen van 4 procent zien. “We gaan wel richting die 4 procent. Maar of we dat ook gaan halen? Dat zou historisch gezien wel heel hoog zijn”, aldus een woordvoerder van de AWVN.

Lagere filedruk

Ander goed nieuws: de filedruk (de lengte van een file x hoe lang hij duurt) op de Nederlandse snelwegen was de afgelopen drie maanden lager dan een paar jaar geleden. Vergeleken met dezelfde maanden in het jaar 2019, voor de coronacrisis, lag de filedruk dit jaar maar liefst 8 procent lager. Dat blijkt uit cijfers van de ANWB.

Regionale verschillen

Er moet wel bij worden vermeld dat er op regionaal gebied verschillen te zien zijn. Zo was de filedruk in Noord-Holland 23 procent lager, maar in Noord-Brabant 4 procent hoger. Dit komt volgens Arnoud Broekhuis van de ANWB doordat er in sommige regio’s meer kan worden thuisgewerkt. “We zien bijvoorbeeld dat het rondom Amsterdam flink minder druk is. Dit kan komen doordat op onder meer de Zuidas veel bedrijven zitten waarbij je kunt thuiswerken. In een productiestad als Rotterdam is dat vermoedelijk lastiger.” Hoe dan ook: het gaat de goede kant op!

Lees ook: Dit is wanneer het nieuwe seizoen van Beste Zangers van start gaat

Bron: NU.nl 1, NU.nl 2 | Beeld: Unsplash, Musa Haef