Gouden Koets bewonderen? Hier kun je dat gratis doen

gouden-koets-museum-Amsterdam

De Gouden Koets staat al een tijdje stil

De Gouden Koets hebben we sinds juni 2021 kunnen bewonderen in het Amsterdam Museum, maar door de sluiting van musea vanwege de coronamaatregelen is de koets nu vooral stof aan het verzamelen. Daarom opent het museum de deuren van haar binnenplaats, en kun je hier de koets in de openlucht bekijken. 

Amsterdam Museum

Een ludieke actie van het Amsterdam Museum, want hiermee gaan ze niet tegen de coronamaatregelen in. De toegang is gratis en beveiligers zullen erop toezien dat alles goed verloopt. Er moet immers ook voldoende afstand van elkaar gehouden worden. Met het oog op de nieuwe persconferentie, ziet Amsterdam Museum het niet gebeuren dat musea weer in hun volledigheid open mogen, en daarom besluiten ze hun binnenplaats functioneel in te zetten.

Voor de liefhebber is er ook een online tentoonstelling over de Gouden Koets, deze duurt tot eind februari en wordt niet verlengd. Na deze periode komt de koets weer naar de Koninklijke Stallen in Den Haag.

Niet in gebruik

De koninklijke familie liet onlangs al weten de koets in de komende jaren niet te gebruiken. Normaal gesproken wordt de koets gebruikt op Prinsjesdag waarmee de Gouden Koets het koninklijke paar van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof brengt. De koets was destijds een geschenk voor koningin Wilhelmina, die ze kreeg van de Amsterdamse burgers tijdens haar inhuldiging in 1898.

Gelijkwaardigheid

De koets werd in de laatste jaren regelmatig een onderwerp van een grote maatschappelijke discussie. Zo zouden afbeeldingen op panelen van de koets verwijzen naar het slavernijverleden van Nederland. Koning Willem-Alexander liet daarom weten dat de koets pas weer zal rijden als alle burgers van Nederland het gevoel hebben dat ze gelijkwaardig zijn en eerlijke kansen krijgen. “De dag waarop we onze democratie en onze verbondenheid als Nederlanders vieren”, aldus de koning.

Lees ook: Deze foto heeft koningin Máxima als achtergrond op haar telefoon

Bron: Nu.nl | Beeld: BrunoPress