Gouden Koets volgend jaar niet op Prinsjesdag, maar in museum te zien

Gouden Koets

Vanaf juni tot november is de Gouden Koets in het Amsterdam Museum te zien

De Gouden Koets wordt momenteel gerestaureerd. Na de restauratie zal de koets echter niet terugkeren naar de Koninklijke Stallen in Den Haag. Vanaf juni tot november 2021 kun je de koets in het Amsterdam Museum bewonderen. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bekend.

Amsterdam

Daarmee keert de Gouden Koets terug naar haar herkomstplaats. In 1898 schonken de inwoners van Amsterdam de koets namelijk aan de toen achttienjarige koningin Wilhelmina ter ere van haar inhuldiging. De Gouden Koets, die al vanaf 2016 gerestaureerd wordt, zal in een speciale glazen behuizing op de binnenplaats van het museum te bewonderen zijn. Daarnaast zal er in zes museumzalen worden ingegaan op de geschiedenis en de functie van de koets. “Hierin is ook aandacht voor verschillende perspectieven op de geschiedenis”, meldt de RVD.

Racisme

Daarmee doelt de RVD waarschijnlijk op de kritiek die er de laatste jaren veelvuldig is op de Gouden Koets. Vanwege de koloniale afbeeldingen op het zijpaneel ‘Hulde der koloniën’ pleiten veel mensen ervoor dat de koninklijke familie de koets niet meer gebruikt. Hierop is onder anderen een witte vrouw op een troon te zien, met daaromheen mensen met een donkere huidskleur die voor haar buigen en geschenken aan haar voeten leggen.

Cultureel erfgoed

Koning Willem-Alexander reageerde hier afgelopen zomer nog op. Hij zei dat het omstreden ‘slavenpaneel’ niet zou worden verwijderd. De reden: “Het maakt deel uit van het Nederlandse culturele erfgoed.” Of Koning Willem-Alexander vanaf 2022 weer op Prinsjesdag vanuit de Gouden Koets vervoerd zal wuiven, is nog niet bekend.

Lees ook: Even (niet) wuiven: zo gaat Prinsjesdag er dit jaar uitzien

Bron: NOS | Beeld: Brunopress – credit: EM-Press/Patrick van Emst