Gouverneur van Antwerpen wil niet dat Nederlanders naar België komen

Antwerpen

Het is echt niet de bedoeling

Omdat ons land momenteel in lockdown zit, trekken steeds meer Nederlanders naar onze Zuiderburen toe. Ze gaan onder andere naar Antwerpen om te winkelen, dineren en in de kroeg te zitten. Dit leidt tot ergernis bij de Belgen. Cathy Berx, Gouverneur van Antwerpen, heeft zich er op de radio over uitgesproken.

Lange files

We trekken massaal naar België zodat we toch nog even kunnen genieten van de vrijheid. In België zijn winkels namelijk nog altijd open, kun je nog naar restaurants en is het mogelijk om een dagje ongestoord te winkelen. Gisteren was het wederom enorm druk op de wegen tussen Nederland en België. Ook vanochtend was het raak: de ANWB meldde dat er “opnieuw extra drukte” was op de wegen rond Breda naar Antwerpen. Op meerdere plekken stonden kilometers file, onder andere op de A58 van Tilburg naar Breda.

Niet verstandig of solidair

De toestroom van Nederlanders levert de winkel- en horecaeigenaren in België een hoop extra inkomen op. Toch zijn veel Belgen er niet bepaald blij mee, onder andere omdat ze bang zijn voor een hoger aantal besmettingen en een lockdown in België. Voor Gouverneur van Antwerpen Cathy Berx is de maat vol. Zij was te gast in het radioprogramma De Wereld Vandaag en noemde het niet verstandig, sociaal of solidair van ons Nederlanders dat we massaal de grens overgaan en oproepen om weg te blijven volledig negeren. Demissionair premier Mark Rutte heeft al meerdere keren opgeroepen om niet naar Duitsland of België te reizen, maar dat mocht baten. “Ik zou denken dat dat nog veel meer impact heeft dan een gouverneur van Antwerpen die een dergelijke oproep doet”, aldus Berx gisteren.

Extra druk op de zorg

Naast zorgen over de situatie in België door deze ontwikkeling, zijn er zorgen over hoe het in Nederland verdergaat. Marc van Ranst, de bekende Belgische viroloog die herhaaldelijk in het nieuws is, waarschuwde in Het Nieuwsblad dat Nederlanders op deze manier de zorg in Nederland nog weer extra belasten. “Want ze ontlopen de maatregelen en ze kunnen hier geïnfecteerd worden, naar huis gaan en daar opgenomen worden als ze ernstig ziek zijn.” Aan de andere kant erkent hij wel dat het ook een tijdje andersom is geweest. “Ik herinner me ook een tijd dat wij exact hetzelfde deden, toen de terrassen hier niet open waren, maar wel bij hen.” Hoe het ook zij: het wordt streng afgeraden om naar België of Duitsland te reizen.

Lees ook: België komt met ontslag voor ongevaccineerd zorgpersoneel

Bron: NU | Beeld: Unsplash, Daniels Joffe