Grapperhaus en horeca in overleg over ‘inloopmodel tot 20.00 uur’

horeca

Samen kijken ze hoe maatregelen slim ingezet kunnen worden

Dinsdag gaan Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus weer met elkaar om tafel. Ook minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat schuift hierbij aan. Tijdens het overleg wordt gekeken hoe de coronamaatregelen slimmer ingericht kunnen worden voor de horeca. Onder meer het ‘inloopmodel tot 20.00 uur’ ligt weer op tafel. 

Overleg met horeca

Sinds afgelopen zaterdag zitten we weer in een gedeeltelijke lockdown. Eén van de aangescherpte maatregelen treft wederom de horeca. Na 20.00 uur moeten alle horecagelegenheden namelijk sluiten. En op de dag dat deze regel weer van kracht werd, had de KHN al een spoedoverleg met Grapperhaus over de hoog opgelopen emoties bij horecaondernemers. Volgens de brancheorganisatie zijn die emoties ‘begrijpelijk’. Aanstaande dinsdag willen zij de zorgen van ondernemers opnieuw onder de aandacht brengen en kijken naar andere mogelijkheden. “In dit overleg willen we kijken naar ‘smart solutions’, hoe maatregelen eventueel beter of slimmer kunnen worden gemaakt en toegepast én uiteraard naar de financiële compensatie”, aldus een woordvoerder van de KHN.

Inloop tot 20.00 uur

Een van die andere mogelijkheden is al eens eerder voorbijgekomen. “Zo pleit KHN voor het ‘inloop tot 20.00 uur-model’, waarbij gasten slechts tot 20.00 uur bij een horecagelegenheid naar binnen mogen. Gasten die dan binnen zijn, mogen zo lang blijven als de oorspronkelijke sluitingstijd. Een slimme maatregel, waarbij het kroeghoppen wordt voorkomen en de uitstroom over de avond wordt verspreid.” Kroeghoppen is een van de dingen waar het OMT bang voor is. Besmette mensen kunnen dan op meerdere plekken het virus verspreiden. Met deze maatregel voorkom je een groot deel daarvan. Ook is de kans op feestjes thuis en illegale feesten kleiner, aldus de KHN. Mensen zullen geleidelijk uitstromen, waardoor het handhaven ook makkelijker zal zijn.

Nood is hoog

Volgens de brancheorganisatie is de eerste avond met vervroegde sluiting goed verlopen. “Op vrijdagavond hebben horecaondernemers er nog een mooie laatste avond met hun gasten van proberen te maken, maar de vervroegde sluiting is opnieuw een harde klap”, zegt de woordvoerder. “Zaterdagavond was de sfeer bij veel ondernemers dan ook gelaten. De nood in de branche is hoog. De grens is voor veel horecaondernemers overschreden.”

Lees ook: Coronapersconferentie: gedeeltelijke lockdown van drie weken

Bron: Metro | Beeld: BrunoPress