Grapperhaus loog tegen Tweede Kamer over privacyschending NCTV

grapperhaus nctv

De minister van Justitie bleek allang op de hoogte van problemen

Gisteravond is naar buiten gekomen dat demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus de Tweede Kamer heeft voorgelogen. Hij claimde namelijk dat het verzamelen van persoonsgegevens door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) volledig volgens het boekje gebeurde. Nu blijkt dat ook juristen binnen de NCTV al aan de bel hadden getrokken.

Wat ging vooraf?

Hiervoor moeten we even terug naar afgelopen lente. In april onthulde het NRC namelijk dat de NCTV op een gigantische schaal informatie over burgers had verzameld én verspreid. “De coördinator bleek ook in vertrouwelijke analyses te beschrijven met wie personen waren getrouwd, hoeveel kinderen ze hadden, met wie ze omgingen, soms vergezeld van foto’s. NCTV deelde zulke analyses regelmatig met andere overheidsdiensten zoals gemeenten, politie, de AIVD en buitenlandse veiligheidsdiensten”, schreef de krant destijds.

Op het matje

In juni werd demissionair minister Grapperhaus hierover aan de tand gevoeld. Een terugkerende vraag aan Grapperhaus was of de NCTV de wet overtrad door dit soort privacygevoelige informatie op te slaan, te analyseren, en te verspreiden – vaak jarenlang. Zijn antwoord was duidelijk: “Nee, naar mijn stellige oordeel is dat niet het geval.” Maar nu blijkt dus dat juristen van de NCTV hem zélf al vier maanden voor dat debat hadden gewaarschuwd dat deze praktijken wel degelijk in strijd waren met de wet.

Geen eenmalige fout

Deze nieuwe publicatie van de NRC krijgt waarschijnlijk nog een flinke staart. De krant heeft namelijk via de Wet openbaarheid bestuur (WOB) honderden documenten van de NCTV opgevraagd. Afgelopen woensdag heeft de krant er slechts tien in handen gekregen. Volgens de NCTV kan het ‘nog maanden’ duren voor de rest openbaar wordt gemaakt. De NRC schrijft: “Die zouden volgens bronnen onder meer aantonen hoe de top sinds 2013 juridische adviezen naast zich neerlegt.” Verschillende Tweede Kamerleden hebben al aangegeven dat Grapperhaus zijn uitspraken nog eens zal moeten verantwoorden.

Lees ook: Sigrid Kaag stapt op na motie van afkeuring

Bron: NRC | Beeld: Brunopress