Gratis mondkapjes en zelftests voor arme gemeenten in Nederland

De mondkapjes en zelftests zijn tot 1 mei te bestellen door de gemeenten

Binnenkort krijgen mensen met een laag inkomen een beperkt aantal gratis zelftests en chirurgische mondkapjes. Ook komen de inwoners van dertig gemeenten met een hoge besmettingsgraad en weinig gevaccineerde inwoners hiervoor in aanmerking. 

Gemeenten

De Rijksoverheid meldt dat de gemeenten er zelf voor moeten zorgen dat de mondkapjes en zelftests worden uitgedeeld. Volgende week ontvangen ze een brief met instructies. Vanaf half februari worden de mondkapjes en tests vervolgens beschikbaar gesteld. Het is niet mogelijk om de zelftests eerder aan te vragen of op te halen.

Advies

Dit komt overigens niet zomaar uit de lucht vallen. Het OMT en onafhankelijke experts hebben het kabinet namelijk eerder al geadviseerd om zelftests gratis beschikbaar te stellen voor iedereen. De regering wil alleen niet zo ver gaan. Vorig jaar deelde het kabinet wel aan alle huishoudens een aantal zelftests uit.

5,5 miljoen

Voor welke gemeenten dit voorstel zal gelden, is nog niet genoemd. In een eerdere Kamerbrief wordt wel gesproken over een aantal grote steden en middelgrote en kleinere gemeenten in onder andere Limburg, de Biblebelt, Flevoland en Zuid-Holland. In het persbericht staat dat de gemeenten in totaal 5,5 miljoen zelftesten en 5,5 miljoen mondkapjes kunnen bestellen en dat ze daar tot 1 mei de tijd voor krijgen. “De verwachting bestaat dat deze gemeenten een verschil kunnen maken met een wijkgerichte aanpak voor vaccineren en testen in het beschermen van mensen”, aldus het persbericht dat over dit voorstel is verspreid.

Lees ook: Onderzoek: driekwart coronapatiënten heeft na een jaar nog klachten

Bron: NOS | Beeld: Pexels