Gratis plastic zakjes voor groente en fruit verdwijnen bij Albert Heijn

groente en fruit

Vanaf volgende week is plastic verleden tijd in de supermarkt

De gratis plastic zakjes op de groente- en fruitafdeling van Albert Heijn zullen volgende week verdwijnen. De supermarktketen wilde dit al eerder doen, maar de alternatieve nylonzakjes lieten langer op zich wachten en de kwaliteit liet te wensen over. Maar vanaf maandag is het dan écht afgelopen, zo laat een woordvoerder van AH weten. 

7.000 kilo plastic

“Klanten worden in de winkels geïnformeerd, bij het schap en op de weegschaal waar groente en fruit kan worden afgewogen”, laat de woordvoerder weten aan NU.nl. Het afschaffen van de plastic zakjes moet zo’n 7.000 kilo plastic per dag schelen, een groot verschil dus. “Het gaat om 350.000 plastic tasjes per dag.”

Nylon zakjes

Je vraagt je misschien af hoe je vanaf maandag je appels en peren meekrijgt, zonder dat ze door de hele boodschappentas slingeren. Daar heeft de supermarkt iets op gevonden. Klanten kunnen voortaan namelijk een nylon zakje kopen in de winkel om hun groente en fruit in te doen. “Die zijn wasbaar en kunnen tientallen keren gebruikt worden”, aldus de woordvoerder. De nylon zakjes kosten 30 cent per stuk.

En hoe zit het met de broodafdeling? Daar blijven de plastic zakjes voorlopig nog wel liggen. Dat komt omdat het product minder geschikt is om in een nylon zakje te doen. “Uiteraard kunnen klanten de nylon zakjes wel gebruiken voor losse broodjes. Voor stokbroden hebben we katoenen zakken.”

Snel kapot

AH kondigde vorig jaar al aan om te stoppen met de gratis plastic zakjes voor groente en fruit. Aan het einde van dat jaar zou het al doorgevoerd moeten zijn, maar door problemen met de alternatieven liet het allemaal langer op zich wachten. De nylon zakjes gingen destijds namelijk te snel kapot. “Soms kregen klanten het kartonnen labeltje er niet makkelijk af, waardoor het zakje stukging”, legt de woordvoerder uit. De nieuwe zakjes moeten beter en sterker zijn.

Lees ook: Het leven wordt duurder: 16 praktische tips om elke dag geld te besparen

Bron: NU.nl | Beeld: iStock