Griepprik? Fors meer prikken besteld voor komend griepseizoen

Griepprik

Er zijn 600.000 extra griepprikken besteld

Om een hoge opkomst voor te zijn heeft het ministerie van Volksgezondheid flink wat griepprikken ingekocht voor het komende griepseizoen. In coronajaar 2020 werden er al meer prikken besteld vanwege een verwachte hoge opkomst, maar ontstond er alsnog een tekort. Lees gauw verder over de griepprik. 

Tekort aan griepprikken

Het ministerie van Volksgezondheid heeft 600.000 meer griepprikken besteld dan vorig jaar. In totaal zijn er bijna 4,8 miljoen griepprikken besteld. Hiermee hoopt het ministerie de hoge opkomst voor te zijn en voor iedereen een prik te hebben. Vorig jaar ontstond er namelijk een tekort en werden enkele doelgroepen destijds gevraagd om afstand te nemen van de prik. Toen werden er ruim 4,1 miljoen griepprikken besteld. In een non-coronajaar werden zo’n 3,3 miljoen griepvaccins opgeslagen.

Prikken

Het ministerie heeft hierbij rekening gehouden met de richtlijnen van de WHO. Het is nog onduidelijk of er daadwerkelijk zoveel prikken nodig zijn. “In het vorige griepseizoen zagen we – mede door de coronamaatregelen – een heel beperkte griepviruscirculatie. Het is denkbaar dat komend griepseizoen – bij minder maatregelen – griepvirussen weer wat meer gaan circuleren”, zegt een woordvoerder van het ministerie.

Griepprik

Ondanks de pandemie wordt de griepprik niet naar voren gehaald. De griep komt namelijk alleen voor in de winter, meestal tussen december en april. Volgens het ministerie is de beste tijd voor de griepprik tussen half oktober en half november. De doelgroepen die hiervoor in aanmerking komen, krijgen in die tijd een brief op de mat. De prik is gratis voor mensen die deze omroep ontvangen.

Lees ook: ‘Kinderen herstellen gemiddeld binnen een week van corona’

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels