Groen licht voor coronapil door EMA: ook in Nederland?

coronapil-in-nederland

Volgens Jaap van Dissel kan de coronapil de maatregelen overbodig maken

De zogeheten ‘vaccinwaakhond’ van Europa, de EMA, heeft de coronapil goedgekeurd. Die pillen zijn gemaakt door Pfizer, waarvan de vaccins ook veel worden gebruikt. De EMA heeft de Europese Commissie geadviseerd om de pillen nu ook goed te keuren, zodat ze daadwerkelijk gebruikt kunnen worden. 

Paxlovid

De coronapil, die de naam Paxlovid heeft gekregen, wordt op dit moment al gebruikt in het Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten. De pil kan worden ingenomen wanneer iemand positief getest is op het virus en het risico kan lopen om er ernstig ziek van te worden. De behandeling bestaat uit twee pillen; de ene pil bevat de stof PF-07321332, de andere pil ritonavir. Ze dienen twee keer per dag samen ingenomen te worden, gedurende een periode van vijf dagen.

Onderzoek

Voor het onderzoek hebben meer dan 2000 proefpersonen de coronapil getest. De ene helft kreeg de pillen, de andere helft kreeg een zoutoplossing die niet werkt. Van de testgroep die Paxlovid slikten, stierf er niemand en moesten acht proefpersonen langer dan 24 uur in een ziekenhuis worden opgenomen. Bij de groep met de placebo-pil waren er 66 ziekenhuisopnames en negen sterfgevallen. Het EMA verwacht dat de pillen ook goed werken tegen de omikronvariant van het virus.

‘Maatregelen onwaarschijnlijk’

Als Brussel de pil goedkeurt, bestaat de kans dat de pillen ook in Nederland gebruikt kunnen worden. Dit kon eigenlijk al eerder, maar er werd tot nu toe nog gewacht op de officiële goedkeuring van EMA. RIVM-baas Jaap van Dissel noemde de coronapil eerder al ‘een middel dat maatregelen overbodig zou maken’. Wel is het van belang dat de pil op de juiste manier gebruikt wordt. “Of de patiënt het medicijn inneemt, op het juiste moment, lang genoeg, dat zijn allemaal factoren die maken hoe succesvol het is”, aldus de voorzitter van het OMT.

Lees ook: Onderzoek: driekwart coronapatiënten heeft na een jaar nog klachten

Bron: Metronieuws | Beeld: Pexels