GroenLinks: Geef alle jongeren op 18de verjaardag een startkapitaal van 10.000 euro

jongeren startkapitaal

De politieke partij wil dat dit idee betaald wordt door de belasting van miljonairs

De achttiende verjaardag is voor veel jongeren een bijzondere mijlpaal. Je mag stemmen, autorijden zonder begeleiding en zelf je kratjes bier inslaan. GroenLinks wil van deze verjaardag een nog grotere gebeurtenis maken, zo is te lezen in het verkiezingsprogramma van de partij. Het idee van GroenLinks is namelijk om alle jongeren in Nederland op hun achttiende een startkapitaal te schenken van 10.000 euro. 

Zonder voorwaarden

De partij wil een ‘simpel systeem’, waarbij alle jongeren die 18 jaar oud worden de som van 10.000 euro ontvangen. Inkomen van de ouders maakt daarbij niet uit. “Miljonairs met kinderen gaan aan dit systeem bijdragen. Er zitten ongetwijfeld jongeren bij die het niet nodig hebben, maar het overgrote deel heeft géén ouders die miljonair zijn”, licht partijleider Jesse Klaver toe. Met de schenking van dit bedrag hoopt de partij jongeren een betaalbare start van hun volwassen leven te geven. “Nu beginnen jongeren met een studieschuld aan hun leven, straks hebben ze een startkapitaal.” Ook wijst de partij erop dat jongeren tegenwoordig moeilijker een vaste baan of een woning kunnen bemachtigen.

Miljarden euro’s

Ieder jaar worden er zo’n 200.000 jongeren 18 jaar in Nederland. Het plan van GroenLinks zou daarmee ruim 2 miljard euro gaan kosten. Hoe dat betaald moet worden, heeft de partij ook al uitgewerkt. GroenLinks wil namelijk een miljonairsbelasting invoeren waarbij mensen met een vermogen van 1 miljoen of meer een extra taks betalen. Volgens cijfers van het CBS zou het gaan om meer dan 200.000 mensen die deze extra belasting zouden moeten betalen.

Vertrouwen

Klaver is niet bang dat jongeren het geld er zo doorheen jassen. “We hebben daar vertrouwen in. Ik geloof dat als je mensen verantwoordelijkheid geeft, ze die in de meeste gevallen met beide handen zullen aangrijpen. Wij willen jongeren het stuur over hun eigen leven in handen geven.” De partij hoopt dat 18-jarigen het geld gebruiken om bijvoorbeeld een eigen bedrijfje op te zetten of om een opleiding te volgen.

Lees ook: Door deze zes stiekeme dingen zorgen winkeliers dat je meer geld uitgeeft

Bron: AD | Beeld: Pexels