Groep met medische indicatie kan vanaf donderdag prikafspraak maken

De risicogroep blijkt veel groter dan verwacht

De groep mensen die in de voorrangsgroepen zitten voor het coronavaccin blijkt groter dan verwacht. Dit zegt het RIVM. De afgelopen weken zijn deze mensen door hun eigen huisarts aangemeld voor de vaccinatie. Het RIVM hield rekening met één miljoen mensen, maar huisartsen door heel Nederland hebben 400.000 extra mensen gemeld. Binnenkort kan deze groep een uitnodiging op de mat verwachten. 

Prikafspraak

Mensen tussen de 18 jaar en 60 jaar met een medische indicatie kunnen vanaf donderdag 6 mei een afspraak maken voor het coronavaccin. In totaal worden er 1,4 miljoen mensen uitgenodigd in de komende anderhalve week. Deze groep is aanzienlijk groter dan het RIVM verwacht had. Mensen uit deze voorrangsgroep krijgen voorrang op hun leeftijdsgenoten vanwege hun medische indicatie. Het gaan dan bijvoorbeeld om longaandoeningen, nierproblemen of diabetes. Dit zijn onder andere de mensen die jaarlijks in aanmerking komen voor een griepprik.

Verkeerde berekening

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) vermoedt dat de verkeerde berekening van het aantal mensen in de risicogroep een onderschatting was van het RIVM. Huisartsen kregen hiermee wel de vrijheid om naar eigen inzicht mensen toe te voegen aan de uitnodigingen. Hierbij was wel het vereiste dat deze mensen een medische indicatie hebben. De mensen met een hoog medisch risico zijn al eerder uitgenodigd door de huisarts voor een vaccinatie. Dit zijn mensen met morbide obesitas of het syndroom van Down, bijvoorbeeld.

Begin juni eerste prik

Het uitnodigen van de groep is verdeeld over de afsprakensite en de telefoonlijn van de GGD. Verdeeld over acht werkdagen, krijgen 175.000 mensen per dag een brief thuis gestuurd waarmee ze zelf online of telefonisch een prikafspraak kunnen maken. De uitnodigingen starten vanaf donderdag en verlopen via de huisartsenpraktijk. Welke praktijk als eerste aan de beurt komt, is willekeurig bepaald, aldus het RIVM. Het is mogelijk dat volgende week de eerste prikken worden gezet. Iedereen krijgt bij een priklocatie van de GGD een vaccinatie met een Pfizer/BioNTech-vaccin of Moderna-vaccin. Volgens het RIVM moeten alle mensen uit de risicogroep begin juni de eerste prik hebben gehad.

Lees ook: Kritiek op Beau van Erven Dorens vanwege ‘negeren quarantaineregels’

Bron: NOS.nl | Beeld: Unsplash, Mat Napo