Groot lawinegevaar in de Alpen: ‘Ga niet buiten de pistes’

lawine

De Nederlandse Ski Vereniging waarschuwt

Afgelopen weekend zijn er in de Alpen elf doden gevallen als gevolg van lawines – en dat zijn er opvallend veel. De Nederlandse Ski Vereniging geeft met waarschuwingsniveau 4 van 5 een duidelijk signaal af aan wintersporters: “Blijf op de pistes. Onder deze omstandigheden is het absoluut af te raden daarvan af te gaan.”

Niet alleen skiërs

Van de elf mensen die dit weekend omkwamen door lawines, waren er volgens RTL Nieuws acht op wintersport in Oostenrijk. Gemiddeld genomen eisen lawines in dat land tijdens een wintersportseizoen zo’n twintig doden. Dat de teller nu, vroeg in het seizoen, al op acht staat is zorgelijk. De slachtoffers waren niet alleen mensen die buiten de pistes op hun ski’s of snowboard waren gestapt. Ook de bestuurder van een sneeuwschuiver in Oost-Tirol kwam om door een lawine.

Onverschilligheid

Het waarschuwingsniveau staat al langer op nummer 4 van 5, maar dat hield veel wintersporters volgens autoriteiten in de wintersportgebieden niet tegen om zich buiten de bewegwijzerde paden te begeven. Arjen de Graaf, woordvoerder van de Nederlandse Ski Vereniging, zegt dat juist die onverschilligheid enorm gevaarlijk kan zijn. “Niveau vier betekent: extreem hoog gevaar. Buiten de pistes zijn dan nog maar heel weinig veilige plekken te vinden.”

Meer sneeuw

Waar wintersporters eerder teleurgesteld waren door de groene pistes, viel de afgelopen tijd juist ineens een hoop sneeuw. “Valt er zoals nu meer dan 30 centimeter in een keer, dan spreek je van een ‘kritische hoeveelheid verse sneeuw”, aldus de graaf. “De kans op lawines is dan altijd vergroot.” De lokale autoriteiten attenderen wintersporters overal op het lawinegevaar, maar toch kan niet elke skiër de verleiding weerstaan om een stukje off-piste te gaan. De Nederlandse Ski Vereniging hoopt toch dat wintersporters voorzichtiger zullen worden. “Het is geen geconditioneerde omgeving. Je bent er in de natuur, niet in de Efteling.”

Lees ook: BN’ers roepen massaal op om te doneren aan slachtoffers in Turkije

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels