Grootste plantenkweker van het land genoodzaakt deuren te sluiten

plantenkweker

Hierdoor komen er 400 mensen op straat te staan

Plantise, de grootste kweker van planten in Nederland, sluit per 1 april 2023 zijn deuren. Hierdoor zullen 200 vaste werknemers en 200 flexkrachten hun baan verliezen. De sluiting is het gevolg van de inflatie en energiecrisis die momenteel heersen: het bedrijf kan de hoge kosten voor energie niet meer betalen.

Te hoge kosten

“Een rits aan prijsstijgingen”, is volgens de baas van het bedrijf, Marco Vermeulen, de reden voor de geplande sluiting verteld hij bij Rijnmond. “Door de gestegen energieprijzen wordt alles wat wij inkopen duurder en dat wordt allemaal aan ons doorberekend.” Het is niet alleen de hoge energieprijs, maar ook de stijgende inflatie die tot hoge looneisen leidt. Vermeulen vertelt dat Plantise de gestegen bedrijfskosten niet voldoende kan doorberekenen.

De werknemers van Plantise hebben eerder al te horen gekregen dat de activiteiten de komende tijd worden afgebouwd. Het glastuinbouwbedrijf is gespecialiseerd in het kweken van biologische en reguliere groente- en sierteeltplanten. Ze hebben zowel vestigingen in binnen- als buitenland, waarvan de Nederlandse vestigingen in Baarlo, Kessel, Berkel en Rodenrijs en Naaldwijk.

Geen andere oplossing

Jeroen Warnaar, vakbondsbestuurder van CNV Vakmensen, heeft te horen gekregen dat het bedrijf naar alternatieve vormen heeft gekeken om sluiting te voorkomen. “Het bedrijf zegt verschillende scenario’s onderzocht te hebben, ook de optie om in afgeslankte vorm verder te gaan. Maar daar was geen steun voor van aandeelhouders en banken. De risico’s zijn kennelijk te groot.” Warnaar denkt dat veel meer glastuinbedrijven de komende tijd te maken krijgen met problemen door de inflatie en hoge energiekosten. “Dit is een duidelijk signaal dat de glastuinbouw momenteel enorm onder druk staat,” aldus Warnaar. Vermeulen is het met Warnaar eens. Hij heeft tevens van andere tuinbouwers gehoord dat ze kassen koud houden of het licht uitlaten.

Lees ook: HAK legt zes weken lang productie stil vanwege energieprijzen

Bron: NOS | Beeld: Pexels, Greta Hoffman