Doorstrepen in je agenda: grote evenementen gaan niet door deze zomer

grote evenementen

Ondanks de versoepelingen lijken grotere evenementen deze zomer nog niet haalbaar

De versoepelingen vanaf 1 juli lijken veelbelovend voor iedereen die wel een feestje, festival of sportevenement kan gebruiken. We mogen echter niet te vroeg juichen, want volgens de Veiligheidsraad blijft het moeilijk om grotere bijeenkomsten op te zetten. Een festival organiseren of bijwonen zit er waarschijnlijk nog niet in, maar gelukkig zijn er ook plannen die niet van tafel worden geveegd.

Versoepelingen

Vanaf 1 juli 2020 geldt er een flinke versoepeling van veel coronamaatregelen. Zowel binnen als buiten zijn grotere samenkomsten dan weer mogelijk. Zo kunnen in grote zalen meer dan 100 mensen samenkomen als zij gereserveerd hebben en een gezondheidscheck hebben gedaan. Buiten geldt geen maximum aantal personen meer, zolang er maar sprake is van doorstroom, zoals in winkelstraten of op markten. Ook kun je met 250 mensen samenkomen zonder reservering, vaste zitplek of gezondheidscheck, maar uiteraard wel met bewaring van de 1,5 meter afstand. Tot slot is het niet meer verboden om (vergunningsplichtige) evenementen te organiseren. Van maart tot en met juni was dit niet toegestaan.

Grote evenementen

Hoewel de bewegingsvrijheid weer een stuk groter wordt, betekent dit nog niet dat alle grote evenementen op de agenda blijven staan. Dit komt vooral door alle regels waar organisatoren rekening mee moeten houden. “De doorloop moet zijn gegarandeerd en bij meer dan 250 bezoekers moeten zij een zitplek krijgen. Dan houdt een dancefestival al snel op,” legt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, uit aan RTL Boulevard. Kleinschaligere evenementen als een kermis of een braderie kunnen waarschijnlijk wél doorgang vinden.

Gebrek aan geld en personeel

Naast de regels voor grotere samenkomsten, gooit het gebrek aan geld en personeel bij organisatoren roet in het eten. “Veel organisatoren hebben hun personeel al met vakantie gestuurd omdat zij niet meer hadden verwacht dat deze zomer nog iets kon,” verklaart Bruls. Daarbij komt kijken dat veel sponsoren zijn weggevallen en er nieuwe geldschieters moeten worden gezocht. We kunnen deze zomer dus vooral kleine feestjes verwachten.

Lees ook: Thuisblijvers kunnen deze zomer rekenen op tropische temperaturen

Bron: RTL Boulevard, Rijksoverheid | Beeld: ANP, fotograaf: Flip Franssen