HAK legt zes weken lang productie stil vanwege energieprijzen

HAK

We hoeven niet voor lege schappen te vrezen, maar de prijzen gaan wel omhoog

Groentefabrikant HAK legt vanaf januari volgend jaar zes weken lang hun productie stil vanwege de hoge energieprijzen. Het is volgens het bedrijf niet haalbaar om de hele winter te produceren als de energietarieven zo hoog blijven. Toch hoeven consumenten niet te vrezen voor lege schappen, zeggen ze.

Rustige periode in de fabriek

In het Nederlandse oogstseizoen haalt HAK de groenten van de akkers. Vervolgens wordt die groente geweckt in glazen potten, zodat zij houdbaar blijven. Die methode zorgt ervoor dat je het hele jaar door seizoensgroenten kunt eten. Er is echter wel verhitting nodig voor het weckproces. Dat kost behoorlijk wat energie, en laat dat nou net enorm duur zijn de laatste maanden. In de winter is het echter rustig in de fabriek, omdat er dan geen verse groenten van het land komen.

Persbericht

De CEO van HAK, Timo Hoogeboom, legt het in een persbericht verder uit. “We plannen de pauze op een moment dat het oogstseizoen voorbij is en er geen verse groenten meer van het land komen. De overige producten, zoals gedroogde peulvruchten, kunnen we flexibeler plannen en produceren we dan ook vaak in deze periode. Daarnaast houden we altijd een veiligheidsvoorraad aan voor onverwachte omstandigheden. We kunnen voorlopig dus gewoon leveren.”

Volgens HAK kan de planning nu al zorgvuldig worden voorbereid in samenspraak met het personeel. Het is echter nog niet duidelijk of het personeel in januari en februari verplicht verlof moet nemen of betaald thuis komt te zitten. Ook is nog niet duidelijk wat het stilleggen van de productie het bedrijf precies gaat kosten.

Oneerlijke concurrentie

De FNLI (brancheorganisatie van de voedingsmiddelindustrie) gaf vandaag al een waarschuwing: steeds meer voedselproducten in Nederland vrezen voor hun productie. Door de hoge energieprijzen raken ze financieel in de problemen. In onder andere Duitsland is al grootschalige hulp toegezegd, maar dat is in Nederland nog niet gebeurd. De FNLI roept op om dat wel te doen, zodat er geen oneerlijke concurrentie ontstaat.

Stijging van de prijzen

Bij HAK verwacht men dat de prijzen van hun producten behoorlijk zullen stijgen, omdat de kosten voor onder andere glas omhoog gaan. “We doen er echt alles aan om onze kosten waar mogelijk zelf op ons te nemen en slim te plannen zodat de prijzen niet op dat niveau mee hoeven te stijgen, zoals deze maatregel van de productiepauze. Ondanks deze initiatieven lukt het nog niet om forse prijsstijgingen te voorkomen. Dat is pijnlijk, maar helaas wel de realiteit”, aldus Hoogeboom.

Lees ook: De komende tien jaar zullen veel meer Nederlanders kanker krijgen

Bron: RTL Nieuws | Beeld: HAK