Terug naar normaal: half Nederland viert weer Sinterklaas

Sinterklaas

Vier jij dit jaar ook (weer) Sinterklaas?

Hoewel we met een kersverse lockdown weer enigszins terug bij af zijn, is het Sinterklaasfeest weer terug naar ‘normaal’. Maar liefst 49 procent van de Nederlanders is van plan Sinterklaas dit jaar te vieren, vorig jaar was dat slechts 35 procent. Daarnaast mogen de cadeaus dit jaar meer kosten. 

Sinterklaas

Uit een representatieve peiling onder 1000 volwassenen, in opdracht van Lootjestrekken.nl, blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders dit jaar weer Sinterklaas viert. Dat betekent dat het feest dit jaar weer net zo groot gevierd wordt als in 2019. En dat betekent dat de hele familie weer bij elkaar komt, want dit jaar zijn in veel gevallen ook de opa’s en oma’s weer van de partij. Toch houden we met z’n allen nog rekening met corona, want niet iedereen is even positief gestemd. 4 procent verwacht dat pakjesavond en kerst tóch nog online gevierd moeten worden. 10 procent van de mensen die Sinterklaas en kerst niet vieren, zegt dat dit met corona te maken heeft.

Lootjes trekken

Het weekend dat Sinterklaas weer voet aan wal zet in Nederland is traditioneel gezien hét moment dat we lootjes gaan trekken, zegt Arjan Kuiper, oprichter van Lootjestrekken.nl. Vorig jaar waren er tegen het einde van het jaar zo’n 3 miljoen lootjes getrokken. Kuiper verwacht dat het er dit jaar een stuk meer zullen zijn. De afgelopen weken heeft zijn website al 40 procent meer bezoekers gehad dan in dezelfde periode vorig jaar. “Mensen willen weer meer bij elkaar komen, merken we”, zegt Kuiper. “Dat het kabinet soepel wil zijn en sowieso meer dan vier bezoekers thuis wil toestaan met de feestdagen sluit daarbij aan.”

Duurdere cadeaus

Nadat veel mensen het heerlijke avondje een jaar hebben overgeslagen, heeft Sinterklaas dit jaar meer te besteden. Uit de peiling blijkt dat we meer uitgeven aan cadeaus, gemiddeld 133 euro. Vorig jaar was dat nog 115 euro. Kuiper denkt dat corona hier invloed op heeft. “Een compensatie voor het vele binnen zitten misschien. Hoe dan ook was voor corona het bedrag stabiel. Vorig jaar maakte het opeens een sprongetje. Dit jaar zet die verhoging door.” Tot slot roept hij op om rekening te houden met langere levertijden voor alle Sinterklazen die online bestellen. “Je wil niet dat alles tussen Black Friday (26 november, red.) en pakjesavond bezorgd moet worden. Dit jaar hebben we niet alleen te maken met de eindejaarsdrukte bij de pakketbezorgers. Door logistieke problemen in de transportwereld is daar bovenop ook niet alles op voorraad.”

Lees ook: Sinterklaas in coronatijd: hoe leg je de aanpassingen uit aan je kind?

Bron: RTL Nieuws | Beeld: BrunoPress