Hand op de knip: voeding en kleding zijn duurder geworden

inflatie-duurder

De prijs voor een boterham is nu veel duurder

De inflatie in Nederland is nog steeds uitzonderlijk hoog, maar neemt niet verder toe. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek bekendgemaakt op basis van hun ‘eigen’ rekenmethode. Hoewel het percentage niet verder afneemt, is de prijs van voeding en kleding ten opzichte van vorig jaar wel flink gestegen. En dat merk je in de portemonnee. 

Inflatie in Nederland

In oktober kwam de inflatie uit op 14,3 procent, terwijl dit een maand eerder 14,5 procent was. De prijzen van energie daalden de afgelopen maand iets, maar op de wereldmarkt nam de prijs van gas sterk af en zorgde dat ervoor dat de prijzen van nieuwe energiecontracten iets daalden.

Brood, graan en zuivel

Kleding en voedsel werden aan de andere kant wel duurder. Zo was voeding 14 procent duurder dan een jaar geleden. In september was de prijsstijging nog 12,8 procent. Met name brood, graan en zuivel stegen in prijs, waardoor een goedkope boterham ineens flink duurder werd. De prijs van kleding is ook gestegen, en is het 9,4 procent duurder dan een jaar eerder.

Europese rekenmethode

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft een rekenmethode, maar er bestaat ook een Europese rekenmethode. Hier kwamen de statistieken vorige week vanbinnen. Volgens de Europese rekenmethode nam de inflatie in oktober iets af, en was de inflatie in Nederland 16,8 procent. Hierbij is alleen geen rekening gehouden met kosten die belangrijk zijn voor Nederland, zoals woonkosten, contributies en belastingen. De rekenmethode van het CBS houdt hier wel rekening mee.

Lees ook: Er is hoop: hypotheekrentes dalen licht na wekenlange stijging

Bron: NOS | Beeld: Pexels