Harde klap voor toerisme: 70 procent minder buitenlanders naar Nederland

toerisme Nederland

Daarmee zakt het toerisme in Nederland terug naar het niveau van de jaren negentig

Dat de coronacrisis een flinke klap uitdeelde aan de toerismesector, was al wel duidelijk. Nu blijkt hoe hard die klap precies is. Het aantal buitenlanders dat dit jaar naar Nederland komt, ligt namelijk 70 procent lager dan vorig jaar. Daarnaast gaan zo’n 40 procent minder Nederlanders op vakantie in eigen land. Het toerisme in Nederland zakt daarmee terug naar het niveau van de jaren negentig. 

Vakantieplannen

Die cijfers lijken alleen maar meer op te lopen. Naarmate het jaar vordert, nemen de vakantieplannen van Nederlanders en bezoekers uit omliggende landen namelijk alleen maar verder af. Dat meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) maandag bij de opening van de derde Nationale Toerisme Top.

Jaren negentig

“Waar we begin dit jaar nog ruim 21 miljoen internationale bezoekers verwachtten, zijn dit er nu 14 miljoen minder”, zegt Jos Vranken, algemeen directeur van NBTC. Dat zijn dus slechts 7 miljoen buitenlanders die naar ons land afreizen. “Daarnaast gaan Nederlanders ook minder op vakantie in eigen land dan vorig jaar. Deze cijfers zijn van het niveau van de jaren negentig.

Verwachting

Het jaar 2020 leek juist een héél populair jaar te gaan worden voor Nederland, met de Grand Prix van Zandvoort en het Eurovisie Songfestival op de planning. Aan het begin van het jaar was de verwachting nog dat er 7 procent meer bezoekers naar Nederland zouden komen, bijna 22 miljoen. Die bezoekersaantallen bleven uit door de coronacrisis.

Herstel

Het duurt nog wel even voor de toerismesector van deze klap hersteld is. De NBTC-directeur denkt dat dit zeker nog wel vier jaar gaat duren. “Van de mensen die zeggen nog vakantieplannen te hebben voor dit jaar, heeft een kwart nog niet geboekt”, ziet hij. “En daarvan is nog niet de helft zich aan het oriënteren op vakantie. Dus het is nog maar de vraag of deze mensen überhaupt nog gaan, gezien het oplopend aantal besmettingen en het veranderende sentiment.”

Lees ook: De herfst komt eraan: grote weersomslag verwacht

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash