Helaas: Nederland pakt geen finaleplek op het Eurovisie Songfestival

songfestival 2023

Dit is hoe Mia en Dion het ervan afbrachten

Gisteravond was het zover: Mia Nicolai en Dion Cooper vertegenwoordigden ons land tijdens het Eurovisie Songfestival. Na een spannende eerste halve finale greep het muzikale tweetal net naast een finaleplek.

Muzikaal feestje

Elk jaar tellen we het aantal nachtjes tot het Songfestival weer af, en deze week konden we dan eindelijk weer los! Afgelopen zondag vond het zogenaamde turquoise carpet-moment alweer plaats waarmee het startschot werd gegeven voor een week vol Eurovision, en maandag was het tijd voor de eerste jury-show – een soort grote generale repetitie.

Gisteravond barstte het muziekfestijn dan echt in alle hevigheid weer los. Miljoenen fans door heel Europa én de rest van de wereld konden hun hart ophalen aan loepzuivere ballads, grootse spektakelshows, dans, pyro, vuurwerk en effecten. Want tja – zeg je Eurovisie, dan zeg je overdaad.

Succesnummer

De kick-off van de show was in handen van Noorse act Alessandra met haar nummer Queen of Kings, die al maandenlang hoge ogen gooit bij de wedkantoren. Ook afsluiter Käärijä, met z’n neongroene pofmouwen en ontblote bovenlichaam is volgens de bookies een grote kanshebber. En dan hebben we het nog niet eens gehad over die fantastische performance van Zwedens Loreen, die na haar winst in 2012 toch al een Songfestival-legende te noemen was.

Maar goed, met een halve finale vol getalenteerde kandidaten, is de harde waarheid dat niet iedereen een winnaar kan zijn. Van de vijftien acts die zich gisteravond presenteerden, is er voor slechts tien een plek gereserveerd in de grote finale komende zaterdag. En om direct maar met het slechte nieuws in huis te vallen: helaas hebben Mia Nicolai en Dion Cooper het niet gered.

De tien kwalificerende landen zijn Kroatië, Moldavië, Zwitserland, Finland, Tsjechië, Israël, Portugal, Zweden, Servië en Noorwegen.

Naast Nederland wisten ook Azerbaijan, Malta, Letland, en Ierland het publiek niet te overtuigen.

Nieuw systeem

Overigens is in deze halve finale voor het eerst een nieuw systeem gebruikt om de kwalificerende landen te bepalen. Voorgaande jaren werden de scores namelijk bepaald door een combinatie van een jury én de kijkers thuis. Dit jaar hebben de jury’s in de halve finales moeten wijken. In de Grand Final komende zaterdag spelen zij wél weer een rol.

Daarnaast is stemmen voor het eerst mogelijk gemaakt voor niet-deelnemende landen. Zo kunnen internationale kijkers stemmen voor hun favoriet. Al deze stemmen worden uiteindelijk opgeteld en uitgedeeld namens ‘de rest van de wereld’. Deze punten wegen net zo zwaar als één ander stemmend land.

Lees ook: Dit was Mia en Dion’s inspiratie voor het nummer Burning Daylight

Bron: Eurovision.tv | Beeld: Eurovision.tv