Helft van de Nederlanders beweegt te weinig volgens CBS

We moeten dit jaar weer iets vaker met de benenwagen

Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders eigenlijk te weinig beweegt. Deze grote groep beweegt minder dan 2.5 uur per week.

Richtlijnen

Zo’n 53 procent van de Nederlanders van 4 jaar en ouder bewoog vorig jaar te weinig, meldt het CBS. De overige 47 procent voldeed wel aan beweegrichtlijnen die de Gezondheidsraad heeft opgesteld. Volgens deze richtlijnen zouden volwassenen tenminste 2.5 uur per week intensief moeten bewegen. Dit kan lopen, fietsen of bijvoorbeeld zwemmen zijn. Kinderen wordt aangeraden om iedere dag minstens een uur te bewegen. Daarnaast worden voor zowel kinderen als volwassenen spier- en botversterkende activiteiten zoals voetbal, atletiek of dansen aangeraden.

Meer bewegen

Het CBS heeft mensen in de gezondheidsenquête ook gevraagd naar eventuele beweegredenen voor het minder ‘sporten’. Of corona hierbij een rol heeft gespeeld, kon niet goed worden bepaald. Veel mensen gingen in coronatijd wandelen, maar konden daarentegen niet naar de sportschool of sporten in groepsverband.

Vergeleken met vorig jaar is men wel iets meer gaan bewegen, maar de vooruitgang is niet heel erg groot. Kinderen van 4 tot 12 jaar en ouderen van 75 jaar of ouder zijn vorig jaar wel meer gaan bewegen. Kinderen tot 12 jaar speelden vaker buiten. Senioren gingen meer wandelen. Echter, 18- tot 65-jarigen voldeden vorig jaar minder goed aan de richtlijnen. Vooral mensen tot 35 jaar fietsten veel minder.

Wandelen

Kortom, haal die wandelschoenen maar weer uit de kast! Wandelen is immers niet alleen goed voor de fysieke gezondheid, maar ook de mentale. Het maakt niet uit of je op je dooie gemak een rondje slentert of in een flink tempo doorstapt: wandelen maakt je rustiger. Tijdens het wandelen gaan je zintuigen namelijk meer openstaan en zul je je meer focussen op de dingen om je heen. Probeer hierbij bewust te luisteren naar het tjilpen van de vogeltjes of te genieten van de zon op je gezicht. Wedden dat je je na afloop kalmer voelt?

Lees ook: 7 redenen waarom je iedere dag een half uurtje zou moeten wandelen

Bron: RTL Nieuws, CBS | Beeld: Pexels