Henriëtte werd slachtoffer van Whatsappfraude: ‘Mijn dochter vraagt nooit wat, dus ik wilde helpen’

Meer mensen leken de afgelopen maanden slachtoffer te worden van WhatsAppfraude, waaronder Henriëtte

Criminelen gaan steeds sluwer te werk en frauderen wat af op WhatsApp. Henriëtte is een van de vele duizenden die ten prooi viel aan de WhatsAppcriminelen. Iemand die zich voordeed als haar dochter vroeg haar om een enorm bedrag over te maken en Henriëtte – die enkel haar dochter wilde helpen – deed dat, zo vertelt ze bij Beau.

Enorme stijging

De afgelopen maanden zijn de gevallen van Whatsappfraude enorm gestegen. Ter vergelijking: vorig jaar werden er 2.663 meldingen gedaan. Alleen al in de maanden april en mei van dit jaar waren het er 3.042, zo vertelt presentator Beau van Erven Dorens in zijn talkshow Beau. Aan tafel bij hem zit ook Henriëtte. Zij trapte onlangs ook in de geraffineerde trucjes van WhatsAppcriminelen.

Je kind willen helpen

Henriëtte maakte zonder twijfelen een enorm bedrag over nadat ze een appje van haar dochter kreeg, zo vertelt ze bij Beau. Het berichtje kwam van een vreemd nummer en toen Henriëtte dit nummer belde, hoorde ze de stem van haar dochter. Ook de communicatie via WhatsApp was overtuigend. “Op de manier waarop ze schreven, dacht ik: dat is mijn kind”, vertelt Henriëtte over de berichtjes die ze later kreeg. “Als je dan hoort het is zwaar en ik kan niet zo goed rondkomen, dan denk je: ze vraagt nooit wat, dus deze keer zal er misschien wel wat zijn. Laten we maar helpen”, vertelt Henriëtte. “Ze vraagt nooit om geld. Daarom dacht ik, het is goed. Ik help haar natuurlijk, het is je kind”, stelt de moeder. Maar toen Henriëtte haar dochter maandag belde om te vragen hoe het zat, kwam ze erachter dat ze was opgelicht.

50-plussers

Met name 50-plussers worden momenteel opgelicht, zo weet tech-journalist Daniël Verlaan. “Vooral zij zijn heel interssant vanwege drie redenen. 1. Het zijn vaak ouders, zij hebben kinderen en die willen ze graag helpen. 2. Ze hebben geld en 3. vanwege corona zien ouders hun kinderen een stuk minder, waardoor het contact al naar WhatsApp is gegaan”, legt hij uit in Beau.

Sluwe werkwijze

De criminelen gaan ontzettend gerafineerd aan het werk. Via social media kunnen ze aan foto’s komen die ze gebruiken als foto op WhatsApp en via dezelfde kanalen kunnen ze filmpjes vinden met de stemmen van kinderen. Deze stemmen kunnen ze laten afspelen als ze bellen met hun slachtoffers. Een echt gesprek vindt dan niet plaats, maar de argwaan wordt bij ouders vaak weggenomen als ze de stemmen van hun kinderen horen.

Callcenters

Hoe komen de criminelen dan aan alle 06-nummers? Ook dat weet Verlaan. “Er worden op grote schaal lijsten verkocht met gegevens van Nederlanders”, vertelt hij. De gegevens worden volgens de journalist met name illegaal doorverkocht door callcenters die energiecontracten verkopen.

Bekijk hier de volledige aflevering van Beau.

Lees ook: Vanaf 1 september zijn voetbalfans weer toegestaan in voetbalstadions

Bron: Beau | Beeld: Videostill Beau