Het blijft spannend: krijgen we een witte kerst of niet?

witte kerst

Dit is het antwoord

We dromen allemaal van een witte kerst – en dit jaar kan die droom voor sommigen werkelijkheid worden! Volgens Weer.nl is er namelijk nog hoop op een laagje sneeuw tijdens de kerstdagen. De weersite zegt namelijk dat er met kerst plaatselijk een paar centimeter sneeuw kan vallen.  

Witte kerst

De komende twee dagen zullen we in elk geval nog een sneeuwvlok zien vallen. Donderdag wordt het nog behoorlijk ‘warm’, met temperaturen tussen de 5 en 9 graden. Vrijdag ligt de wintergrens net ten noorden van ons land. Het zal dan bewolkt zijn, met in het noorden af en toe regen. In het zuiden blijft het op de meeste plaatsen droog. Later op de vrijdag trekt koude lucht het noorden van Nederland binnen. Deze koude lucht trekt vervolgens tijdens de kerstdagen over het land. In de noordelijke helft van het land van het land komt de temperatuur nauwelijks boven het vriespunt uit en dát is gunstig voor eventuele sneeuwval.

Hoeveelheid sneeuw

Hoeveel sneeuw er kan vallen is nog onduidelijk. In een strook over het midden van het land zou het om 1 tot 3 centimeter kunnen gaan. Volgens andere weermodellen valt er nauwelijks neerslag en in het noorden kan het zelfs een beetje opklaren. Op tweede kerstdag wordt die koude lucht alweer verdrongen vanuit het zuiden en komt de temperatuur boven het vriespunt uit. Het is dan bewolkt, met af en toe een regenbui.

Na de kerst

Na de kerstdagen lijkt het weer iets zachter te worden. Dan is het bijna dagelijks bewolkt, zal het vaker gaan regenen en is er meer wind. Temperaturen zullen eerst rond de 7 tot 10 graden liggen, maar rondom de jaarwisseling kan het nog iets zachter worden. Al onze hoop voor een witte kerst dag is dus gevestigd op eerste kerstdag. Duimen maar!

Lees ook: Restjes van het kerstdiner over? Zo lang kun je ze in de vriezer bewaren

Bron: Hart van Nederland | Beeld: Pexels